Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rudolf Zajac: Matovičove plačovky a premrhaných prvých sto dní

.rudolf Zajac .spoločnosť .názor

V týchto dňoch bude vláda pri moci sto dní. Býva zvykom dať vláde prvých sto dní pokoj a potom začať hodnotiť. V čase hroziacej pandémie COVID-19 tieto zvyklosti neplatili, vláda bola pod drobnohľadom od prvého dňa.

ako každý volič som mohol v parlamentných voľbách voliť iba jednu stranu a tá, ktorú som volil, sa stala súčasťou vládnej koalície. Volil som zo zahraničia a verejne som spolu s inými deklaroval, koho budem voliť. Prvé sklamanie som zažil, keď aj „moji“ poslanci – až na jedného – podpisovali koaličnú zmluvu. A to tam boli aj právnici. Toto možno prebilo Mečiarovo bianko notársky overených vyhlásení, keď chceli vpisovať vzdanie sa mandátu poslanca, keby neposlúchal, a dali tak na frak svojmu svedomiu a vedomiu i hlasom voliča.

Nová vláda vznikla a deň pred posledným možným termínom zverejnila Programové vyhlásenie vlády. Posudzoval som od revolúcie všetky PVV, ktoré v oblasti zdravotníctva uzreli svetlo sveta. Ešte nikdy nebolo také rozsiahle, také slabé a také drahé ako v tejto sezóne. COVID-19 deformoval priority a vláda naozaj musela hasiť požiar hroziacej pandémie. Robila to tak matovičovsky. Niečo medzi happeningom, fraškou, drámou a tragédiou. Minister zdravotníctva sa zmenil na mlčiaceho hovorcu premiéra a ani tá fešná tlmočníčka do znakovej reči sa nemusela trápiť, lebo nepovedal nič. Matovič si tlačovky poplietol s vlastným „píár“ a národ ich operatívne nazval plačovky. Vzniklo niečo ako krízový štáb a konzílium; bolo tam dosť ľudí, ktorí tam naozaj nemali čo robiť a ani nerobili, okrem krovia na plačovkách.

Hlavný hygienik vydával fermany, ktorými ústava dostávala po nose. Okrem PVV začal iba personálnymi zmenami, nič viac sa zatiaľ nedialo. Nie je ešte k dispozícii PVV vlády rozpracované do podmienok rezortu, nie je jasné, ako chcú čudné návrhy realizovať a už vôbec nie je jasné, kde na to zoberú peniaze. Všetci sa totiž nádejajú, že príde 8 či 9 miliárd eur z EÚ. A možno tie peniaze aj prídu, no nebude to nič iné než pôžička. Tá sa bude musieť skôr či neskôr vrátiť a tak zadlžíme naše deti bez toho, aby sme sa ich spýtali, či chcú mať Grécko na Slovensku. Kde sú tie časy, keď Sulík takmer položil vlastný život za boj proti eurovalu. Dospel, dozrel a požičiava si. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite