Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová kniha politológa Ivana Krasteva: Európa a pandémia. Ako nás zmení koronavírus?

.ivan Krastev .spoločnosť

„Presne v tejto chvíli ustupuje strach hnevu. A práve ten napokon začne v spoločnosti prevládať.“ Prinášame úryvok z novej knihy bulharského politológa Ivana Krasteva Európa a pandémia, ktorý pripravilo vydavateľstvo Absynt.

Nová kniha politológa Ivana Krasteva: Európa a pandémia. Ako nás zmení koronavírus?

keď dav zmizne

V Pozorovateľovi, ranom románe Itala Calvina, roztočí tento veľký spisovateľ volebnú ruletu plnú šialenstva, vášne a rozumu. Hlavná postava, ľavicový intelektuál Amerigo Ormea, súhlasí s tým, že bude dozerať na voľby v turínskej nemocnici Cottolengo určenej pre nevyliečiteľne chorých, v ktorej sa nachádzajú hendikepovaní a psychicky chorí pacienti. Odkedy sa po druhej svetovej vojne uzákonila povinná účasť vo voľbách, práve na takéto miesta sa sústredili pravicoví kresťanskí demokrati. Počas volieb sú noviny plné príbehov o invalidoch a senioroch paralyzovaných artériosklerózou, na ktorých je vyvíjaný nátlak, aby volili konzervatívcov.

Napriek tomu však Ormea práve v nemocnici Cottolengo prepadne čaru demokracie. Fascinuje ho, ako volebný rituál triumfuje nad silou fašistov a ako dá ľudskému životu zmysel. Najviac ho však zaujme rovnostárstvo demokracie; skutočnosť, že všetci ľudia – bohatí aj chudobní, vzdelaní aj negramotní – mali pri volebnej urne rovnakú moc. Voľby pripomínajú smrť, pretože vás nútia obzrieť sa dozadu i dopredu, zhodnotiť svoj život a predstaviť si život iný. Práve v nemocnici pre nevyliečiteľne chorých sa Ormea naučil vážiť si demokraciu a jej schopnosť zmeniť šialenstvo na rozum a vášeň na záujmy.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite