Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledná skutočne totalitná inštitúcia

.juraj Petrovič .spoločnosť

Súčasná koalícia sa rozhodla premárniť šancu na rýchlu zmenu poslednej skutočne totalitnej štátnej inštitúcie na Slovensku. Áno, hovorím o generálnej prokuratúre, ktorej šéf je nestíhateľným pánom všetkých trestných konaní v celej krajine. Stačí jeho pokyn a hociktorý prokurátor si môže nechať zájsť chuť na stíhanie páchateľov, ktorých vyšetruje.

Juraj Petrovič

stalinským sa tento model prokuratúry nenazýva náhodou. Bol to práve tyran Džugašvili, kto tento model všemocného prokurátora zaviedol do ústavného poriadku ZSSR. Niežeby sa jeho predchodca, neskôr umierajúci na syfilis, nejako zdržiaval so zásadami férového procesu, skôr naopak. Leninove Červené gardy mali priamy rozkaz zabiť čo najviac „triednych nepriateľov“ a vôbec sa nezdržiavať s nejakými procesmi. 

Až psychopat Stalin, ktorý sa vyžíval v týraní svojich obetí nádejou, že ak sa v riadnom procese priznajú k hoci aj úplne vymysleným skutkom, budú mať šancu na prežitie, zaviedol inštitút všemocného prokurátora. Dokonalým obrazom tehto „justície“ bol známy prokurátor Vyšinskij, ktorého metódy krátko po komunistickom puči v Československu začali zavádzať miestni komunisti. A keď sa im nedarilo tak, ako si to Stalin predstavoval, dostali poradcov, aby sa veci pohli správnym smerom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite