Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Storočie Trianonu

.martin Horička .spoločnosť .história

Hoci od podpísania Trianonskej mierovej zmluvy ubehne 4. júna už 100 rokov, v Maďarsku vyvoláva dodnes silné emócie.

Storočie Trianonu AGENCE ROL/WIKIMEDIA COMMONS 4. jún 1920 Versailles, Francúzsko: Šéf maďarskej diplomacie Ágost Benárd a mimoriadny veľvyslanec Alfréd Drasche-Lázár opúšťajú v sprievode štátneho tajomníka palác Veľký Trianon po podpise mierovej zmluvy s Maďarskom.

nedávno som bol na obede v jednej maďarskej „čárde“ kúsok od hraníc. Jej majitelia si založili svoj biznismodel na tom, že k sebe lákajú na tradičné jedlo ľudí zo Slovenska. Preto ma trocha prekvapilo, keď som si po usadení všimol, ako sa ponad stolmi týči mapa Uhorska s temnými rukami, čo od neho ťahajú Slovensko a iné územia, o ktoré prišlo po prvej svetovej vojne. Toto známe vyobrazenie tzv. trianonskej traumy býva v Maďarsku aj dnes pomerne bežné. Zvláštne pôsobilo len v kontexte reštaurácie, ktorej cieľovými zákazníkmi sú práve Slováci. Keď som sa o tom zmienil pri našom stole, všetci sme to považovali len za vtipnú historickú kuriozitu a žiadne vášne to medzi nami nevzbudilo, aj keď možno malo. Po tom, čo sa moji známi zo Spojených štátov s mapou ešte na pamiatku vyfotili, sme pokračovali ďalej v normálnej konverzácii a na obraz sme rýchlo zabudli.

To, že sa Trianon a Uhorsko pre nás na Slovensku stali len prázdnymi historickými kategóriami, ktoré nemajú nijaký hlbší význam pre dnešnú spoločnosť, je, nanešťastie, v ostrom kontraste s pocitmi, aké vyvolávajú u našich južných susedov. Spomínaná mapa, ktorá vyobrazuje Trianon ako násilný akt voči Maďarsku, je rozšírená po celej krajine – minulý rok ju dokonca na sociálnej sieti propagoval sekretariát predsedu vlády. Nedá sa preto hovoriť len o akomsi okrajovom trende zopár radikálnych živlov. Aj sto rokov od podpisu Trianonskej mierovej zmluvy a oddelenia „Horného Uhorska“ od Budapešti mnohí v Maďarsku dodnes snívajú o pričlenení stratených území. A politický systém, ktorý usilovne buduje Viktor Orbán, tieto ambície ďalej priživuje.

keď zanikalo Uhorsko

Po prvej svetovej vojne sa víťazné mocnosti dohodli, že rozsiahla habsburská monarchia bude decentralizovaná a rozdelená na menšie štáty, aby sa tým do reality pretavil ideál národného sebaurčenia, ktorý mal byť v Európe základom povojnového usporiadania kontinentu. Rakúsko-Uhorsko sa tak malo stať minulosťou a na jeho mieste mali vzniknúť viaceré nástupnícke štáty, ktoré by odzrkadľovali jej etnickú rôznorodosť (a, samozrejme, aj záujmy víťazných veľmocí). Podpísali sa dve mierové dohody, ktoré to mali docieliť: Saintgermainská zmluva, ktorá upravovala hranice s Rakúsom, a Trianonská zmluva, ktorá sa týkala budúcnosti Maďarska. Hoci pre Československo, novú republiku v strednej Európe, boli podstatné obe zmluvy, pre Slovensko mala oveľa väčší význam dohoda, ktorá bola uzatvorená so zástupcami maďarskej vlády 4. júna 1920 vo versailleskom paláci Veľký Trianon.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite