Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dosť bolo srandy, situácia je vlažná

.anton Vydra .spoločnosť .spoločnosť

Už sa na to viac nedokážem pozerať, vážený čitateľ. Som preto za absolútny a okamžitý zákaz humoru vo všetkých jeho formách. Nevtipkujem, humor škodí našej prirodzenosti, národnému povedomiu a ničí našu bohato rozvinutú duchovnú a intelektuálnu kultúru – tentoraz vo všetkých jej formách.

Dosť bolo srandy, situácia je vlažná BORIS NÉMETH

dosť bolo posmievačstva a vtipkovania, ktoré nás robia detinskými, nedospelými, hrubými ľuďmi – a čože ľuďmi, hotovými barbarmi! Dosť bolo znevažovania a neserióznosti, dosť bolo prostoty a idiotského chichotu, pri ktorom sa jedným dvíha bránica a druhým žlč. Dosť bolo stupídneho spiatočníctva, ktoré smeruje k mentálnemu infantilizmu, z ktorého nie a nie vybŕdnuť. Dosť bolo všetkých tých tragických komikov a ich zúfalých pokusov o primitívne žartíky. Nastal čas vrátiť sa k skutočnej vážnosti, ktorá je bytostne vlastná tomuto národu; k vážnosti, ktorá robí Slováka hrdým, pevným a rozhodným duchom, ktorému vždy pristalo viac mračiť sa, viac pozerať sa na svet divokým pohľadom muža a ženy činu, viac zatínať päsť, a nie natriasať sa do popuku na nevyberanej reči nízkeho plemena.

Niet azda na tomto svete zvieraťa, čo by sa kedy bolo bývalo smialo: a má sa vari človek – animal rationale – dostať ešte aj pod úroveň živočícha? Zastavme spolu, ctený občan, tento regres a vráťme slovenskému človeku jeho prirodzenú dôstojnosť a vážnosť. Skoncujme raz a navždy so smiešnosťou, žiadajme – aj ústavne – absolútny zákaz humoru. V nasledujúcom ponúkam niekoľko pádnych dôvodov, pre ktoré sa tak má stať čo najskôr a čo najrazantnejšie.

humor je šteklivá beštia

Talian Umberto Eco si v románe Meno ruže nesvätým spôsobom vymyslel postavu istého Jorgeho z Burgosu, ktorý chcel pred svetom natrvalo skryť Aristotelovo pojednanie o komédii, ktoré bolo druhou časťou jeho Poetiky. Eco si – ako inak? – bohapusto vymýšľal. Nijakého Jorgeho z Burgosu nikdy nebolo, no Ecovo zvrátené klamstvo malo iba viesť ľudí k bezbožnému posmechu z takých, ktorí sú – ako napokon aj ja – za víťazstvo ducha vážnosti nad modlou komiky.

Aristoteles sa dopustil hrubého poklesku už len tým, že si vôbec zaumienil čo i len zauvažovať nad komédiou, za ktorej matku slaboducho označil Smiešnosť a o komikovi napísal, že sa snaží predvádzať na javisku chyby duše a tela svojich postáv. Aká nechutnosť! Preto sa, milý čitateľ, stratil jeho spis, lebo sám jeho autor sa zahanbil nad svojím počinom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite