Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Len sa nebrať príliš vážne

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Už dávno som sa nesmiala tak ako v tomto období. Pritom to vyzerá, že niet na čom. A aj tak sa množia vtipy, memes, karikatúry a smiešnych videí je toľko, že začínajú konkurovať videám so zvieratkami.

Len sa nebrať príliš vážne BORIS NÉMETH

na tému korony žartuje len ten, koho tragicky nezasiahla. Tak to tvrdí bežná logika. Asi nebude až taká výstižná, lebo keď sa potĺkate po internete, vyskakujú na vás žartovné výtvory ľudového génia, ktoré sa smejú zo všetkého možného, čo inak v realite zaváňa tragikou: z nového vírusu, z opatrení proti nemu, z ľudskej nenásytnosti, s akou si sťa hlodavce pred zimou plníme špajzy, z ľudskej prehnanej opatrnosti, ktorá káže nosiť rúško aj osamote v uzavretom aute, a hneď vzápätí aj z ľudskej ľahostajnosti. Jasné, vždy je to trochu aj smiech cez slzy. No a? Taký je neraz najlepší, lebo pomáha z ťažkej situácie a nadľahčuje ju do znesiteľnosti. A nie je pravda, že na koronovú tému sa bavíme akurát my, ktorým tento nový vírus zatiaľ milosrdne neodhryzol z demografie. Aj Newyorčania, ktorí to majú oveľa ťažšie, produkujú covidové vtipy ako na bežiacom páse. O horách naškrečkovaného toaletného papiera píšu ságy a točia videá oskarových kvalít. Mrzút by poznamenal, no nie je im hanba? A prečo by bola? Človek ten oslobodzujúci smiech potrebuje a čím sa má celkovo horšie, tým viac sa potrebuje od srdca rozrehotať.

príde blázon k lekárovi...

Ba vlastne, nie sú ťaživé situácie priam generátorom smiechu? S trochu pomenšou dušičkou som sa spýtala priamo psychiatra, či má humor ako nástroj terapie svoje miesto v arzenáli jeho práce – veď s akou inou profesiou sa nám viac spája vážnosť, depresívne témy, úzkostné situácie? Michal Patarák reagoval okamžite a kladne (no dobre, priznávam, najskôr sa zabával na mojej otázke, či v terapeutickej praxi existujú nejaké „postupy na používanie humoru“): „To znie desne, niečo ako návody na sex alebo výchovu,“ zasmial sa. Potom dodal: „Ale možno povedať, že humor je implementovaný ako paradoxná intencia napríklad aj v logoterapii.“ Na to som sa zase ja musela opýtať, že ako to teda vyzerá – či sa, povedané laickou rečou, počas terapie hovoria vtipy...

„Pravdaže, niektoré povie pacient, aby obveselil lekára a odľahčil situáciu. No a niekedy povie vtip psychiater – z toho istého dôvodu. A tretia možnosť je, že lekár povie vtip, aby niečo názorne ilustroval – keď je vtip aj nositeľom nejakého významu okrem humoru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite