Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sté výročie narodenia Jána Pavla II.: Príprava jeho návštevy trvala mesiace

.redakcia .spoločnosť

Prvú návštevu pápeža Jána Pavla II. na Slovensku v roku 1990 zorganizovali veľmi rýchlo, čo bolo z pohľadu zaistenia bezpečnostných opatrení mimoriadne náročné. Uviedol to bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií a bezpečnostný expert Juraj Zábojník.

Sté výročie narodenia Jána Pavla II.: Príprava jeho návštevy trvala mesiace MLADEN ANTONOV/AFP/PROFIMEDIA 4. september 1993 Vilnius, Litva: Pápež Ján Pavol II. na letisku po príchode bozkáva zem. Bolo to jeho gesto pokory a úcty ku krajinám, ktoré navštívil.​

pápež Ján Pavol II. počas svojho 27 rokov trvajúceho pontifikátu absolvoval 104 zahraničných ciest a tri z nich viedli na Slovensko. „Termín prvej návštevy bol šibeničný, pretože mnohé veci, ktoré sa riešia a pripravujú niekoľko mesiacov, museli byť zrealizované za niekoľko týždňov, respektíve niekoľko dní," priblížil pri príležitosti 100. výročia narodenia Jána Pavla II. (18. 5. 1920) Zábojník.  

Druhá návšteva Jána Pavla II. sa uskutočnila v lete 1995 a pripravovala sa niekoľko mesiacov. Bola výnimočná v porovnaní s inými návštevami svetových štátnikov čo do počtu nasadených síl a prostriedkov či participáciou všetkých zložiek a inštitúcií. Zapojili sa takmer všetci príslušníci Policajného zboru, armády, silových rezortov i ich civilní zamestnanci a Vatikánskej gardy.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite