Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie sme hrozbou

.michal Oláh .spoločnosť

Pôvodný predpoklad vyššieho výskytu koronavírusu vo všetkých vylúčených rómskych komunitách doterajšie testovania nepotvrdili. Prečo potom naďalej hovoríme o celoplošnom testovaní Rómov a o karanténe rozsiahlych lokalít?

Nie sme hrozbou BORIS NÉMETH 14. apríl 2020: Vchod do karantenizovanej oblasti Dobrá Voľa pri Žehre. Vojaci koordinujú dopravu, logisticky riadia dovoz potravín, pošty a zdravotnej starostlivosti.

opakované prezentovanie všetkých chudobných Rómov ako fatálneho zdroja komunitnej nákazy pandémie Covid-19 pripomína predvojnovú protižidovskú propagandu. Po rokoch scitlivovania verejnej mienky voči druhej najpočetnejšej menšine dochádza k recidíve negatívneho vnímania Rómov z obdobia deväťdesiatych rokov. Extrémistická ĽSNS zatiaľ ticho vyčkáva, no je len otázka času, keď začne Marián Kotleba so svojou suitou poukazovať na verejné financie minuté na „osadníkov“. Do nenávistného scenára zapadajú viaceré  rozporuplné zásahy polície voči deťom v Krompachoch či Rómom bez rúšok v okolí svojich domovov. Napätie narastá. Pachuť nerovnakého prístupu k menšinám vyvoláva aj zámer niektorých zdravotníckych organizácií testovať všetkých marginalizovaných Rómov. Hovoríme o desaťtisícoch slovenských občanov. Je strach zo šírenia pandémie z chudobných rómskych lokalít opodstatnený?  

strach z Rómov

Dostupné dáta to zatiaľ nepotvrdzujú. Hoci sa (našťastie) počet nakazených podľa etnicity už nezverejňuje, kvalifikované odhady terénnych pracovníkov hovoria približne o šesťdesiatich (iné zdroje hovoria o maximálnom počte stosedemnásť, z ktorých väčšina je v Žehre) nakazených z celkového počtu testovanej populácie. Ide o 4-percentný podiel spomedzi všetkých doposiaľ infikovaných pacientov. Hovoríme pritom aj o ľuďoch žijúcich v extrémnej chudobe, bez tečúcej vody a funkčnej kanalizácie. 

Testovanie má, samozrejme, svoje limity a reálne počty, podobne ako v majorite, môžu byť skreslené. Testovaná vzorka bola v rizikových komunitách doposiaľ zameraná hlavne na ľudí s cestovateľskou anamnézou a ich kontakty. Iné možné zdroje nákazy plošne testované neboli. Prečo potom hlavný hygienik nariadil uzavretie Žehry, Krompách a Bystrian pre návrat niekoľkých „Angličanov“, ako ich v miestnych komunitách volajú? Z obavy z masívneho zavlečenia koronavírusu pendlermi a z informácií o početných komunitných stretnutiach navrátilcov.

Bystrany s Krompachmi boli dokonca spod karantény už uvoľnené. Napriek výskytu Covid-19 až v sedemnástich rómskych osídleniach k rýchlej nákaze medzi kontaktmi nakazených došlo najmä v Žehre, kde sa nedarí dostať pandémiu pod kontrolu. Každá rómska lokalita je iná, a tak k nej treba aj pristupovať. 

Predstavujú dnes marginalizovaní Rómovia pre Slovensko unisono mimoriadnu epidemiologickú hrozbu? Nie. Je preto čas pribrzdiť v katastrofických scenároch. Dokonca bez ohľadu na to, či sa naplnia, alebo nie. Sociálne následky budú inak nedozerné. Rómska komunita zostane v povedomí majority nadlho nebezpečnou biologickou hrozbou s novým nábojom rasizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite