Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychologička Krýslová: Koronakríza je príležitosť k osobnému rastu

.redakcia .spoločnosť

Frustrácia, strádanie a nepohoda môžu byť podľa psychologičky cestou ku šťastiu. Nepríjemné pocity, nuda a prázdno zase neraz vedú k prebudeniu „spiacich“ zdrojov a netušenej tvorivosti.

Psychologička Krýslová: Koronakríza je príležitosť k osobnému rastu AP Photo/Matt Dunham

krízu a smútok v čase ohrozenia novým koronavírusom možno vnímať aj ako príležitosť k zmene, rozvoju a rastu. „Človek si začne viac vážiť život, vzťahy a ľudské hodnoty. Prekonávanie prekážok zvýši cit pre jeho zmysluplnosť,“ konštatuje psychologička Mária Krýslová v materiáli s názvom Ako sa nezblázniť v čase korony, ktorý je dostupný na webovej stránke Ligy za duševné zdravie

Smútok je podľa psychologičky prirodzenou ľudskou reakciou na aktuálnu situáciu spôsobenú novým koronavírusom. V emocionálnej oblasti sa môže prejaviť ako šok, žiaľ, úzkosť, strach, pocit bezmocnosti a beznádeje. V kognitívnej oblasti ako zmätok, dezorientácia, nedôvera, nutkavé zaoberanie sa okolnosťami a príčinami straty. Tiež sa môžu objaviť poruchy koncentrácie pozornosti. Smútok môže ovplyvňovať správanie a konanie, spôsobiť únikové reakcie, nepokoj a hyperaktivitu, poruchy spánku, zmeny v stravovacích návykoch a v sexuálnom živote.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite