Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z krajín V4 je na tom Slovensko najlepšie. Nezávislosť médií ohrozujú oligarchovia aj Rezník v RTVS

.matúš Dávid .spoločnosť

Novinárska organizácia Reportéri bez hraníc zverejnila tohtoročný Svetový index slobody tlače. Slovensko sa umiestnilo na 33. mieste a polepšilo si. Za vlády Fica s Dankom a Bugárom sme v rebríčku niekoľko rokov klesali.

Z krajín V4 je na tom Slovensko najlepšie. Nezávislosť médií ohrozujú oligarchovia aj Rezník v RTVS Diana Černáková/SITA 19. marec 2018 Bratislava, Slovensko: Dezignovaný premiér Peter Pellegrini a predseda vlády SR v demisii a šéf Smeru-SD Robert Fico počas brífingu o výmene na premiérskej stoličke.

prívetivejšie správanie predchádzajúceho premiéra Petra Pellegriniho zo Smeru-SD k novinárom nie je dôvodom, prečo si Slovensko oproti minulým rokom mierne zlepšilo skóre v rebríčku slobody tlače.

V roku 2016 sme boli na 12. mieste, potom sme tri roky padali, a to aj pre množiace sa nenávistné prejavy niektorých vládnych politikov voči novinárom na Slovensku. Bývalý slovenský premiér Robert Fico napríklad nazval žurnalistov „špinavými prostitútkami“ či „idiotskými hyenami“.

Lepšie hodnotenie nám tentoraz medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) udelila aj vďaka pokroku vo vyšetrovaní vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka.

Spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou ho zastrelil nájomný vrah vo februári 2018. Proces s mafiánom Marianom Kočnerom a ďalšími osobami, ktoré sú z vraždy novinára a jeho priateľky obžalované, pokračuje.

„Boj proti beztrestnosti za násilie proti novinárom na Slovensku pokročil. Obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej čelia súdu a krajina sa tak prvý raz po troch rokoch posunula vyššie v rebríčku. Aj na Malte sa vyšetrovanie vraždy investigatívnej reportérky Daphne Caruana Galiziovej dalo do pohybu, ale novinári sú tam stále pod silným tlakom,“ píšu v správe experti z RSF.

SVETOVÝ INDEX SLOBODY TLAČE

  • každoročné ho vypracúva organizácia Reportéri bez hraníc (RSF),
  • rebríček zahŕňa 180 krajín sveta,
  • najbezpečnejším kontinentom pre novinárov je Európa,
  • na čele rebríčka je už štvrtý rok po sebe Nórsko, nasleduje Fínsko, Dánsko, Švédsko a Holandsko,
  • umiestnenie štátov V4: Slovensko (33), Česko (40), Poľsko (62), Maďarsko (89),
  • sloboda tlače je najviac ohrozená v Severnej Kórei, Turkménsku a Eritrei.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite