Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko v čase korony

.kamila Straatsburg Sajmerová .spoločnosť

Dedina, v ktorej bývam, úplne na severe Holandska a jednou nohou v Nemecku, je viditeľne prázdnejšia. Malé námestie so supermarketom, kde sa inokedy schádzajú invalidi na vozíčkoch a staré klebetnice, bývali ešte nedávno spolu s kostolom jej najrušnejšou časťou.

Holandsko v čase korony RAMON VAN FLYMEN/HOLLANDSE-HOOGTE/PROFIMEDIA 15. apríl 2020 Amsterdam, Holandsko: Na zastávke trajektu pri hlavnej stanici je plno napriek opatreniam, ktoré boli prijaté pre kontrolu šírenia vírusu.

a, samozrejme, k ruchu patrila krčma, ktorá súčasne funguje ako fastfood reštaurácia. Aj tieto miesta sú teraz opustené, krčma a kostol zavreté. No napriek všetkému pôsobí osamelosť dediny, obkolesenej aj tak ľudoprázdnou prírodou a poľami, pomerne prirodzene. 

najskôr to vyzeralo, že sa veľa nedeje

Celkom inak je to v Amsterdame. Krásny, špinavý, životom prekypujúci Amsterdam, preplnený strkajúcimi sa ľuďmi a tisíckami turistov, ktorí po starodávnych dlažobných kockách ťahajú škrípajúce kufríky, Red Lights District, kde v oknách takmer nahé dámy zo všetkých kútov sveta vystavujú vnady na obdiv hordám zízajúcich mužov, preplnené terasy, dlhočizné rady pred van Goghovým múzeom, natrieskané reštaurácie, plné lode plaviace sa po kanáloch, všetko je preč. Amsterdam spí ako Šípková Ruženka, otrávený pichnutím vretena zvaného koronavírus. A bude trvať veľmi dlho, kým sa prebudí.

Zo začiatku to vyzeralo, že sa až tak veľa nedeje. Iba taká chrípková epidémia, hovorili Holanďania, ako po ostatné roky. Netreba preháňať, aj minulý rok sme to mali a nikoho veľmi netrápilo, že zomrelo par tisíc prevažne starých ľudí, už aj tak v zlej zdravotnej kondícii. Čo tam po tom, že je to teraz trochu horšie, je to úplne iná situácia, netreba panikáriť, veď je to len bežné prechladnutie, kašeľ, trochu horúčky a prejde to. Holanďania sú ako národ rozumní, triezvi, možno dokonca nebojácni. Tento chladnokrvný postoj vydržal do polovice marca, keď sa severné Taliansko a Španielsko začalo rútiť pod návalom chorých a mŕtvych. Holandský premiér Rutte, vážny a prísny v tmavomodrom obleku, prehovoril k svojmu nespútanému národu a vyzval všetkých, aby zostali sedieť doma. Zatvorili sa školy a časť obchodov. Premiér povedal, dostaneme to všetci, najdôležitejšie je, aby sme to nedostali všetci naraz. Ak ochorieme kontrolovane, vytvorí sa imunita a za tento múr novovzniknutej imunity sa schovajú seniori a ostatné vysokorizikové skupiny: diabetici, srdciari, obézni a tí s pľúcnymi chorobami a astmou. Pôsobilo to jednoducho a racionálne: ak urobíme to a to, budeme odmenení tým a tým.

Ale počúvať zákazy a príkazy pre holandský národ nie je vždy jednoduché. Všetko sa berie ako premyslený útok na osobnú slobodu. Každý ma vlastný názor a považuje ho za jediný správny. Prvá premiérova výzva sa nedočkala veľmi úspešnej odozvy u obyvateľstva. Po tom, čo sa Holanďania za krásneho jarného víkendu masovo rozliezli po plážach, parkoch a lesoch, premiér Rutte pochopil, že prišiel čas na prísne opatrenia. Apeloval na holandskú inteligenciu a hrdosť, ale dal zatvoriť takmer všetky obchody okrem potravín, všetky služby, parkoviská pri plážach, zábavné parky, všetky reštaurácie, kaviarne, fastfoody a bary, prišiel aj zákaz zhromažďovania sa viac ako troch osôb naraz a každý musí dodržiavať vzdialenosť 1,5 metra. Otvorené obchody musia tiež dodržiavať prísne predpisy. A to všetko zdôraznené riadnymi pokutami, lebo Holanďania najlepšie chápu a najrýchlejšie reagujú na finančné tresty: pre obchody do 4 000 eur za priestupok, pre jednotlivcov do 400 eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite