Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Členské štáty EÚ musia konať koordinovane, myslia si slovenskí europoslanci

.sITA .spoločnosť

Slovenskí europoslanci chvália rýchlosť, akou sa podarilo prijať rôzne ekonomické opatrenia, no dodávajú, že tie samé o sebe nestačia.

Členské štáty EÚ musia konať koordinovane, myslia si slovenskí europoslanci SITA/Yves Herman, Pool Photo via AP, File

členské štáty Európskej únie musia konať koordinovane, aby bola únia do budúcnosti efektívnejšia. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedli poslanci Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (PS/Renew), Robert Hajšel (nom. Smer-SD/S&D) a Monika Beňová (Smer-SD/S&D). 

Najdôležitejšími krokmi, ktoré doteraz EÚ urobila v boji proti koronavírusu, sú podľa nich ekonomické opatrenia, ktoré znamenali napríklad uvoľnenie 37 miliárd eur z „eurofondov“ pre členské štáty. EÚ sa podľa europoslancov musí zamerať na záchranu ekonomiky, či už formou spoločných „koronabondov“, alebo využitím eurovalu a iných nástrojov.

Šimečka si myslí, že reakciu EÚ najviac ovplyvnilo to, že v ochrane zdravia majú hlavné slovo členské štáty. Tie podľa neho zareagovali pudovo a mysleli na vlastnú situáciu „Čo je, samozrejme, pochopiteľné, no znemožnilo to koordinovaný postup,“ povedal s tým, že práve koordinácia krajín by bola podľa neho v boji s krízou efektívnejšia. Aj Beňová prízvukuje, že EÚ má v oblasti zdravotníctva len obmedzené právomoci. „Znamená to, že aj v súčasnej krízovej situácii vie pomáhať najmä tam, kde jej to lídri jednotlivých členských štátov na základe ich vzájomnej dohody dovolia,“ vysvetlila.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite