Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slováci hackovali koronakrízu. Navrhli, ako si uľahčiť život v izolácii aj ako pomôcť nemocniciam

.matúš Dávid .spoločnosť

Vyše päťsto ľudí sa prvý aprílový víkend zapojilo do celosvetového boja proti ochoreniu COVID-19. Počas podujatia „Hack the Crisis Slovakia“ tímy riešili výzvy, ktoré so sebou priniesla pandémia koronavírusu.

Slováci hackovali koronakrízu. Navrhli, ako si uľahčiť život v izolácii aj ako pomôcť nemocniciam Hack the Crisis Slovakia Víťazom víkendového hackathonu sa stal projekt Smart Triage. Porota podujatia Hack the Crisis Slovakia udelila dve druhé miesta, na ktorých sa umiestnili projekty Bear with Life a Q-Tracker.

do dvojdňového „maratónu nápadov“ sa mohli zapojiť nielen technologickí nadšenci, ale ktokoľvek s chuťou riešiť problémy, ktoré so sebou priniesol koronavírus – od developerov, dizajnérov či medikov, až po inžinierov a účtovníkov.

Počas víkendového hackathonu, najväčšieho v dejinách Slovenska, vzniklo vyše dvadsať projektov zameraných na zmiernenie dopadov koronakrízy v oblasti zdravotníctva či spoločnosti.

Odborná porota si všímala najmä dopad návrhov na spoločnosť, ich udržateľnosť, originálnosť či možnosť rýchleho uvedenia do praxe. Podľa toho projekty aj hodnotila.

Aj takto medzi sebou komunikovali účastníci a účastníčky hackathonu, v rámci ktorého riešili problémy a výzvy, ktoré so sebou priniesla pandémia COVID-19.Hack the Crisis Slovakia/Koláž .týždeňAj takto medzi sebou komunikovali účastníci a účastníčky hackathonu, v rámci ktorého riešili problémy a výzvy, ktoré so sebou priniesla pandémia COVID-19.

ako pomôcť lekárom a sestrám

Víťazom sa stal projekt Smart Triage. Ide o aplikáciu, ktorá by mohla nahradiť vstupné dotazníky v nemocniciach pre ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19.

Dnes, počas pandémie koronavírusu, musí pacient pred vstupom do nemocnice vyplniť a podpísať dotazníky, s pomocou ktorých potom zdravotníci vyhodnocujú riziko nákazy. Takto sú však zdravotníci dlhšie v kontakte s potenciálne infekčným pacientom, ktorý sa medzitým dotýkal papierov, pera či ďalších predmetov.

Zdravotník preto musí daný materiál dezinfikovať, čím sa predlžuje čas, ktorý mohol venovať starostlivosti o ďalších pacientov. Podstatou novej aplikácie je urýchliť a uľahčiť tzv. triáž, prvotné zhodnotenie stavu pacienta, a to tak, aby sa minimalizoval kontakt zdravotníka s potenciálne nakazenými osobami. Zvýši sa nielen efektivita práce, ale aj bezpečnosť pacientov.

„Vďaka aplikácii Smart Triage, čo v podstate znamená ‚inteligentná triáž‘, by pacient vyplnil dotazník vo svojom smartfóne a nemusel by dlho čakať v rade s ostatnými. Zdravotnícky personál by potom už len zoskenoval dáta (osobné údaje, symptómy a epidemiologickú anamnézu) v podobe QR kódu a vyhodnotil riziko infekcie, teda či má pacient podozrenie na ochorenie COVID-19 alebo nie,“ vysvetľuje jeden z autorov víťaznej aplikácie Vasil Kostin. Je študentom 3. ročníka všeobecného lekárstva 3. Lekárskej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe.

Ak by pacient podľa vstupného dotazníka nemal podozrenie na nákazu, môže pokračovať ďalej na oddelenie, ktoré chcel pôvodne navštívit.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite