Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Liek zatiaľ (ne)máme

.michal Oláh .spoločnosť

Účinný liek s indikáciou na Covid-19 zatiaľ nepoznáme. Dostupná liečba je experimentálna alebo vyvinutá pre iné ochorenia ako napríklad HIV alebo ebolu. Vakcína sa iba vyvíja. V popredí záujmu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú najmä štyri možnosti liečby.

Liek zatiaľ (ne)máme MARCEL KUSCH/DPA/PROFIMEDIA 1. apríl 2020 Essen, Nemecko: Zdravotná sestra v ochrannom odeve ošetruje na oddelení intenzívnej starostlivosti francúzskeho pacienta s ťažkým priebehom Covid-19.

medzi liečivami, ktoré figurovali ako možnosti liečby pri Covid-19, boli tieto: remdesivir, chlorochín alebo hydroxychlorochín, lopinavir/ritonavir a lopinavir/ritonavir v kombinácii s interferónom beta. V čínskom odporúčaní sa uvádzali interferón alfa, lopinavir/ritonavir, ribavirín, chlorochín a umifenovir. Ani jedno z týchto liečiv nie je zatiaľ oficiálne schválené. Obvykle sú určené na liečbu iných chorôb a preto ich využitie na liečbu Covid-19 či iné ochorenie treba citlivo zvážiť. Aj preto sa široká distribúcia celej populácii postihnutej novým ochorením nedá predpokladať. 

Doterajšie skúsenosti z Číny aj Európy však hovoria, že prínosy tejto liečby prevládajú nad rizikami. Európska lieková agentúra (EMA) upozorňujú na nebezpečenstvo svojvoľného užívania neindikovaných liekov alebo ich nákupu cez internet. Obchodné názvy liekov preto zámerne neuvediem ani ja. 

účinná liečba

Špecifický liek proti novému koronavírusu zatiaľ vyvinutý nebol. Máme však skúsenosti z roku 2003 so SARS-om z Honkongu a z Kanady, ďalej skúsenosti zo Saudskej Arábie s MERS-om z rokov 2013 až 2015 a z Kórey z rokov 2015 až 2018. To odborníkom umožňuje vytýčiť okruh liekov, ktoré fungovali na SARS a keďže ten vírus je veľmi podobný, je pravdepodobné, že by účinkovali aj na nový koronavírus. 

Experti na tropické infekčné choroby z Tropicteamu sv. Alžbety hovoria o skúsenostiach z predchádzajúcich rokov a epidémií s kombináciou liekov lopinavir/ritonavir a pozitívnymi účinkami antimalarika chlorochinu. „Vo Švédsku a v Nemecku pribudli štúdie s niektorými makrolidmi, nepoviem ktoré to sú, lebo ľudia by ich vykúpili. To je momentálne strategický liek,“ dopĺňa Vladimír Krčméry.

„Remdesivir je nové liečivo, ktoré bolo skúšané v oblasti zasiahnutej ebolou, a teraz je po ňom obrovský dopyt po celom svete. Zásoby sú preto zrejme limitované.“

Kombinácia chlorochinu s makrolidmi je dokonca v oficiálnom odporúčaní Európskej spoločnosti anestéziológov pri ťažkých stavoch, ďalej sa odporúča kombinácia remdesiviru s lopinavirom/ritonavirom alebo interferónom beta. Podľa vyjadrení ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho máme na Slovensku liekov zatiaľ dostatok. Viacerí odborníci hovoria najmenej o piatich účinných liekoch podávaných v rôznej kombinácii podľa závažnosti stavu pacienta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite