Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biohacking, možná budúcnosť

.marína Gálisová .šimon Jeseňák .spoločnosť

Biohacking je výraz, ktorý pôsobí novo, revolučne, pre niekoho extrémne. V skutočnosti však označuje úsilie, ktoré je staré ako ľudstvo samo. Snahu vylepšiť seba, svoje výkony. Svoje ja.

Biohacking, možná budúcnosť DIMITAR DILKOFF/AFP/PROFIMEDIA 20. december 2019 Mos kva, Rusko: Igor Korabelnikov si dáva analyzovať látky nachádzajúce sa v jeho dychu počas cvičenia v telocvični, ktorú volajú biohackerské laboratórium.

hackovať sa dá čokoľvek a mnohé zlepšenia, ktoré sa v živote ľudí implementovali, boli v istej fáze označené ako bláznovstvo. Hackovať alebo zlepšovať môžeme čokoľvek a vývoj a priestor na progres nikdy nie je ukončený. Podľa biohackera Juraja Bednára môžeme hackovať počítačové systémy, vtedy sa snažíme prísť na bezpečnostné zraniteľnosti, aby etickí hackeri zabránili „zlým“ hackerom nabúrať sa do systému, poškodiť ho alebo zneužiť či odcudziť dáta. No hackovať môžeme aj naše životy (tzv. lifehacking), prípadne upgradovať naše telo a myseľ (biohacking).

nová podoba snahy starej ako ľudstvo

Pripomína vám to niečo? Napríklad antický koncept kalokagatie. Ale vylepšiť človeka, o to sa snažia náboženstvá, filozofie, zdravotné prístupy a ich kombinácie už celé veky. Vytvoriť nového, lepšieho jedinca je cieľ, ktorý pomenúvajú rôznymi menami. Kresťanstvo, joga, budhizmus, všade tam figuruje snaha vylepšiť jedinca, ba dokonca urobiť ho aj zdravším, výkonnejším či úspešnejším.

Takže koncept biohackingu nie je až taký nový ani revolučný. Len dnes mu doba poskytuje oveľa lepšie možnosti a umožňuje mu fungovať mimo hraníc náboženstiev, mysticizmu, filozofií či konkrétnych lifestylov. Biohacker môže byť pokojne kresťan alebo budhista alebo agnostik alebo ateista. Biohacker môže uznávať filozofa, aký mu najviac vyhovuje.

Lebo biohacking nie je ani náboženstvo, ani filozofia. Je to snaha dostať zo seba to najlepšie, vyladiť svoju osobnosť a svoje fungovanie na maximum – a toto vyladené „ja“ potom môžete dať do služieb spoločnosti, poznávania, vedy... alebo „len“ sebarealizácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite