Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vírus inovácií

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Život sa zastavil. Bojujeme s dvoma druhmi vírusov: koronavírusom a korumpovírusom. A ľudia inovujú. Pavel Dvořák v Šanghaji organizuje ľudí, ktorí pomáhajú nakupovať pomoc pre Slovensko. Posielajú zoznamy vecí pre nemocnice a rozdiely v cenách sú až 300 percent. Treba sa v tom vyznať.

Vírus inovácií AP Photo/Manu Fernandez

artur Gevorkyan je expert na výrobu z kovových práškov. Bývalý pilot vyvinul vlastné filtre do masiek. „Mal som strach o firmu a modlil som sa za vyriešenie situácie. Verím, že to prišlo zhora. Pozeral som sa na fotku Baťu a pýtal sa, čo by robil on. Odpoveď bola – masky pre každého,“ hovorí Artur. Ovocinárovi Emilovi Schultzovi sa zastavil predaj jabĺk do zahraničia. Rozhodol sa darovať ich kňazovi Vladkovi Maslákovi v komunite OZ Dobrý Pastier. Ozval sa mi čokoládový majster Karol Stýblo. 

Posiela zdarma svoje čokolády Lyra záchranárom v nemocniciach. Píše mi: „Beriem to tak že nám bolo dané, a my teraz máme dávať. Ďakujme aj za skúšky, ktoré sú nám dávané.“ Jeden deň som priviezol sedačku z firmy Krošlák a na druhý deň mi jej šéf, Samuel, píše, že prestavuje výrobu na šitie rúšok. Dano Hevier učí deti cez internet. Hudobníci robia koncerty z domu a na balkónoch, novinári pomáhajú ľuďom zorientovať sa. Vladko Krčméry, ktorý toho o chorobách vie viac ako my, upokojuje. Vedci a matematici robia modely šírenia vírusov a testujú nové lieky a prístroje. Kuchári a majitelia reštaurácií rozvážajú starým ľuďom jedlo domov. Zasiahol nás vírus inovácií.

Predstavte si, že by táto situácia netrvala pár týždňov, ako všetci dúfame, ale niekoľko rokov. Profesionálni športovci by nesúťažili, žiaci by nechodili do školy, reštaurácie a zábavné podniky by boli zatvorené. Letiská by boli zatvorené a doprava by musela fungovať tak, aby sa ľudia nedostávali do kontaktu. Potrebovali by sme inú infraštruktúru s testovacími a dezinfekčnými stanicami, inou logistikou, inými výrobkami a službami. Nie, nechcem vykresľovať katastrofické scenáre. Najlepšie inovácie vznikajú vtedy, keď prídu obmedzenia. Musíme premýšľať nad novými riešeniami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite