Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rudolf Zajac: Grafy, paragrafy

.rudolf Zajac .spoločnosť

Som odchovanec starej medicínskej školy. Myslím tým napríklad to, že som nikdy nedokázal onkologickému pacientovi povedať, že umrie, aj keď to bolo už úplne jednoznačné. Akosi generácia lekárov pred nami a aj naša verila, že nádej umiera posledná.

Rudolf Zajac: Grafy, paragrafy Screenshot video .Týždňa Rudolf Zajac

na urológii, kde som pracoval, sme mávali ročne okolo päťdesiat úmrtí, z toho drvivá väčšina bola očakávaných, sem-tam prišlo k nejakej náhlej príhode. Ako človek narodený po vojne, som nezažil jej hrôzy a viem o nej iba od rodičov, ktorí obaja boli v odboji. Z ich rozprávania viem aj o vybíjaní vlastných z obdobia prvej polovice päťdesiatych rokov. 

Zažil som socializmus v plnej miere, pád železnej opony, rozdelenie Československa, pád Berlínskeho múru aj pád dvojičiek. Nikdy mi nenapadlo, že hrozba pandémie z počiatku tohto tisícročia sa pretaví do skutočnej pandémie so všetkým, čo k tomu patrí. Také som doteraz nezažil a so mnou aj väčšina ľudstva. Dnešná mladá generácia má iný názor. Pacientom pokojne hovorí, že umrú. Zverejňuje čísla, dáta a grafy bez toho, že by si plne uvedomovala ich obsah a dosah. Sem-tam upraví nejaké čísla, aby tie grafy vyzerali lepšie – v tomto bol veľmajstrom Martin Filko. 

Ku konci vlády Petra Pellegriniho uverejnili médiá závery Inštitútu zdravotnej politiky, kde sa objavila prognóza rozšírenia Covid-19 na Slovensku. Treba povedať, že čísla to boli hrozivé. Podľa tohto inštitútu, ak by vláda neurobila drastické opatrenia, tak do 40 dní by bolo infikovaných (nemám rád slovo nakazených – toto prenechávam na pohlavné choroby) dva milióny občanov SR. Som človek pocitov, nie čísiel. Ale ak by to bola pravda, tak dnes v Taliansku musí byť infikovaných zhruba 25 miliónov a v Európe tak 200 miliónov. 

František Múčka v internetovom denníku Postoj okamžite spochybnil               tieto čísla a myslím, že mal pravdu. Požiadal som Martina Mojžiša, ktorý ako teoretický fyzik vie používať rôzne matematické modely, aby sa vyjadril: 

„Problém s tzv.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite