Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Praha vymenila šupinavca za pandu

.matej Šimalčík .adam Kalivoda .spoločnosť

Pražská zoo už nedostane z Číny sľúbenú pandu veľkú. Taký je jeden z dôsledkov rozpadu vzťahov medzi Prahou a Pekingom. Príkladov, keď politika identity, ale aj nacionalistické sentimenty čínskej moci ničia bežné apolitické partnerské vzťahy medzi svetovými metropolami, je však viac.

Praha vymenila šupinavca za pandu MARTIN DIVÍŠEK/EPA/PROFIMEDIA 13. január 2020 Praha: Starosta taiwanskej metropoly Tchaj-pej Wen-je Ko s pražským primátorom Zdenkom Hřibom v tropickom skleníku Fata Morgana.

 keď v januári 2020 pražská radnica schválila uzatvorenie sesterskej zmluvy s Tchaj-pejom, Šanghaj odpovedal pozastavením partnerstva s Prahou, ktoré bolo uzavreté od roku 2017. Rozviazanie tejto zmluvy prišlo iba pár mesiacov po tom, čo sa podobná zmluva medzi Prahou a Pekingom zlomila na otázke „Jednej Číny“.

V roku 2016, mesiac pred štátnou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe, podpísala vtedajšia pražská primátorka Adriana Krnáčová dohodu o vytvorení sesterských miest s Pekingom. Dohoda sa stala problematickou v momente, keď sa nový primátor Prahy Zdeněk Hřib rozhodol preskúmať klauzulu dohody, na základe ktorej sa česká metropola zaviazala dodržiavať politiku „Jednej Číny“ a v rámci ktorej uznala slobodný Taiwan za neoddeliteľnú časť čínskeho územia.

Nové vedenie Prahy sa pokúšalo s Pekingom viackrát dohodnúť na odstránení tohto ustanovenia (napriek tomu, že údajne to bola Krnáčovej administratíva, ktorá ho navrhla) zo zmluvy, no bez pozitívnej odpovede. Praha sa preto rozhodla zatlačiť na zrušenie celej zmluvy. Odôvodnila to tým, že táto klauzula urobila z apolitickej dohody dohodu politickú. Aj keď rozhodnutie zrušiť dohodu o sesterstve prešlo mestským zastupiteľstvom 7. októbra 2019, Praha ju nestihla oficiálne zrušiť, keďže Peking od nej jednostranne odstúpil 9. októbra. Vďaka tomu už pražská zoo nedostane sľúbenú pandu, symbolický dôsledok rozpadu vzťahov medzi Prahou a Pekingom.

Praha si však rýchlo našla za pandu náhradu. Začiatkom decembra 2019 začala formalizovať svoje vzťahy s taiwanským Tchaj-pejom, a to s cieľom uzavrieť s mestom sesterskú zmluvu. Podarilo sa a 13. januára 2020 počas návštevy primátora Tchaj-peja Ko Wen-je-ho v Prahe zmluvu podpísali. Dohoda zahŕňa aj dar v podobe šupinavca krátkochvostého pre pražskú zoo. Iba deň na to sa však ozval Šanghaj a rozhodol sa rozviazať svoje sesterské vzťahy s Prahou. Pri tejto príležitosti vydal Šanghaj vyhlásenie, kde odôvodnil toto rozhodnutie tým, že „pražská mestská administratíva sa opakovane zachovala nesprávne pri jej konaní, ktoré sa týka Taiwanu... Šanghajská mestská samospráva a jej obyvatelia týmto vyjadrujú jasné odsúdenie a protest.“

Šanghaj odôvodnil zrušenie sesterskej zmluvy tým, že sa dotýka takzvaných kľúčových záujmov Číny. Tie predstavujú jej primárne motivácie a zároveň hranice, ktorých prekročenie Čína netoleruje. Tieto „kľúčové záujmy“ môžu byť rozdelené do troch kategórií: prežitie a fungovanie Čínskej komunistickej strany, zachovanie suverenity a teritoriálnej integrity (symbolicky a fyzicky) a sociálno-ekonomický rozvoj. Naratívy založené na kľúčových záujmoch sú ďalej posilňované budovaním národných mýtov, ktoré slúžia na posilnenie domácej legitimity komunistickej strany ako ochrancu záujmov čínskeho ľudu. Taiwan bol takto opakovane označovaný za „kľúčový záujem“ pevninskej Číny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite