Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Opraviť spoločnosť

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Tak ako máme holistickú medicínu, mali by sme mať aj holistickú politiku. Mala by tri hlavné zložky: občanov, politikov a odborníkov. Občania by sa mali podieľať na spravovaní krajiny a politici musia s nimi komunikovať častejšie ako raz za štyri roky. Najlepšie v reálnom čase.

Opraviť spoločnosť Boris Németh

podnik nie je auto a spoločnosť nie je stroj. Stroj sa dá popísať heteropoietickou hierarchickou alebo procesnou štruktúrou, ktorá je riadená a vytváraná zvonku. Živý organizmus sa vyznačuje autopoietickou kruhovou štruktúrou, samoorganizáciou a sebaprodukciou. Stroj je fixovaný na externé prostredie a dá sa replikovať, ale živý organizmus sa adaptuje a reprodukuje. Stroje môžeme mechanicky zlepšovať a modernizovať, v živých organizmoch prebieha evolúcia a zachovanie si identity aj pri zmene štruktúry. Stroje majú definované presné reakcie na dané podnety, živé organizmy poznávajú prostredie a učia sa. 

Je možné, že umelá inteligencia bude stierať niektoré rozdiely medzi strojom a živým organizmom. Vychádzajme zatiaľ z toho, že stroj funguje ako ozubené koleso, prevodovka alebo automatizovaný proces, čo znamená, že pri danom vstupe generuje presne definovaný výstup. Živé organizmy sa adaptujú a učia, pri rovnakých vstupoch majú rôzne výstupy. Každý rozumie svojmu dielu. Boh životu a človek stroju. Je zaujímavé, že na opravovanie strojov existujú presne definované študijné odbory a pre opravárov podnikov a spoločnosti (podnikateľov a politikov) žiadne študijné odbory nie sú. Lekári sú opravári ľudí. Pristupujú k človeku podobne ako k autu – rozdelia si ho na moduly, agregáty a súčiastky. A opravujú. Každý podľa svojej špecializácie – jeden hlavu, druhý nohu a tretí srdce. 

Našťastie máme aj holistickú medicínu. Moja dcéra kedysi bola u doktora Jana Hnízdila s roztrhnutou šľachou. Chcela hrať na majstrovstvách sveta vo florbale a očakávala, že doktor jej nohu rýchlo opraví. On si ju posadil do kresla a začal sa s ňou rozprávať o živote. Hnízdil vie, že zranenie je iba následok. Príčinou môže napríklad byť prehnaná motivácia športovca alebo vysoké ambície jeho rodičov. Hnízdil vie, že fyzická bolesť má často príčinu v psychických problémoch, ktoré vznikajú z tlakov a stimulov prostredia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite