Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legendárna pieseň Nech mi nehovoria, update 2020

.redakcia .spoločnosť

Skupina slovenských hudobníkov nahrala novú verziu piesne Nech mi nehovoria od slovenského pesničkára Ivana Hoffmana.

Legendárna pieseň Nech mi nehovoria, update 2020

slovenský pesničkár Ivan Hoffman bol hlasom Nežnej revolúcie, ktorý sa dejín zapísal svojou piesňou Sľúbili sme si lásku. Jeden z mála zakázaných protestných spevákov u nás rok predtým (10. júna 1989) vystúpil na Bratislavskej lýre v rámci koncertu americkej speváčky Joan Baezovej. Vystúpenie začala piesňou Nech mi nehovoria, no keď sa dostal k tretej slohe, vydesení normalizátori mu vypli mikrofón.  

Ivan Hoffman sa po revolúcii vydal na novinársku dráhu, no jeho pesnička Nech mi nehovoria si ďalej žila svojím životom a našla cestu na spoločnom albume Kosa z Nosa, Živé kvety, Martin Burlas a J. B. Kladivo z roku 1997 ako odpoveď na vtedajší mečiarizmus. Najnovšiu verziu pre volebný rok 2020 dali dohromady Braňo Špaček a Martin Šútovec, podľa ktorých je atmosféra v spoločnosti rovnako napätá ako v roku 1989, aj 1997. 

„Spoločnosť traumatizuje prepojenie politiky so svetom zločinu, nárast fašizoidných nálad a všeobecná hystéria. Kričať nie je jediná forma protestu. Každý hlas sa ráta,“ napísali vo svojom tlačovom vyhlásení. Novú verziu Nech mi nehovoria naspievali Lasky, Michal Kaščák, Juraj Benetin, Katka Koščová, Tomáš Ďurovka, Tomáš Sloboda, Rasťo Rusnák, Shina, Vlado Janček, Boris Ondreička, Braňo Bezák, Jožo Barina, Sveťo Korbeľ, Lucia Piussi, Ondrej Bagin, Zuzana Fialová a Juraj Podmanický.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite