Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie predstaviteľov Študentského hnutia Novembra 1989 k parlamentným voľbám 2020

.redakcia .spoločnosť

Prinášame vám vyhlásenie v plnom znení.

Vyhlásenie predstaviteľov Študentského hnutia Novembra 1989 k parlamentným voľbám 2020 SITA/Milo Fabian

nadchádzajúce parlamentné voľby rozhodnú o tom, ako bude vyzerať naša budúcnosť. Či budeme môcť byť na Slovensko hrdí, alebo či sa budeme musieť za našich politikov hanbiť.

Pred 30 rokmi vytvorila Nežná revolúcia priestor na obrodu spoločnosti. Verili sme, že po odchode zdiskreditovaných komunistických pohlavárov budú spoločnosť viesť ľudia, ktorých konanie bude postavené na etických hodnotách Novembra 89. Dôkazom je aj požiadavka z 12 bodového vyhlásenia Verejnosti proti násiliu a Študentského hnutia, zo dňa 25. 11. 1989: „Žiadame zaručiť nestrannosť súdov a prokuratúry a vytvoriť skutočne právny štát.“ Táto kľúčová požiadavka nebola 30 rokov naplnená.

Napriek mnohým dosiahnutým výdobytkom slobody a demokracie, napriek úspešnému integračnému príbehu Slovenska už pridlho prešľapujeme na mieste v otázkach spravodlivosti, zneužívania moci a korupcie. 

Až po neuveriteľnej objednávke vraždy mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice došlo k výraznému spoločenskému pohybu. Tisíce ľudí vyšli do ulíc, aby požadovali spravodlivosť. Časť zdiskreditovaných politikov a funkcionárov musela odísť, vyšetrovanie vraždy odkrylo znepokojivé prepojenia mafie, polície, prokuratúry a súdov. Nevieme, čo všetko ešte zostáva skryté v iných tajných nahrávkach. Dôležité je, že sa tieto kauzy začali dôslednejšie vyšetrovať, že si slušní policajti, prokurátori a sudcovia robia svoju prácu.

Treba naďalej posilňovať nezávislosť týchto slušných vyšetrovateľov a prokurátorov – politici, ktorí boli prepojení s vyšetrovanými kauzami, sa nesmú vrátiť k moci. Rovnako nechceme, aby v našej krajine vládli tí, ktorí pod rúškou poriadku a národovectva šíria  konšpiračné teórie, nenávisť a neslobodu. V nedávnych voľbách – krajských, komunálnych, európskych a naposledy aj prezidentských – sme si zvolili novú generáciu slušných a schopných ľudí. Oni sú dôvodom našej nádeje, že Slovensko má na viac. Verili sme tomu v roku 1989 a veríme tomu aj dnes. 

Hlásime sa k spolupatričnosti našej krajiny do civilizačného priestoru Európskej únie, k hodnotám vymožiteľnosti práva, demokracie, k dodržiavaniu dohodnutých pravidiel a rešpektovaniu ľudských a občianskych práv. 

Pred dvoma rokmi, po vražde Jána a Martiny, sme po rokoch opäť vyšli do ulíc, a niečo sa v našej krajine významne zmenilo. 29. 2. 2020 budú voľby – a tie sú našou jedinečnou a slobodnou príležitosťou vyhlásiť, že chceme Slovensko slušnejšie, spravodlivejšie, demokratickejšie. 

Zuzana Mistríková, Juraj Vaculík, Tóno Popovič, Daniel Bútora, Filip Vagač, Boris Grexa, Miloš Durec, Boris Strečanský, Peter Tóth, Katarina Štrbová Bieliková, Mikuláš Čurik, Jozef Botka, Dionýz Hochel, Robert Bystrický, Milica Matejková, Miro Kováčik, Nora Paríková – Gubková, Henrieta Hrinková, Ivan Sámel, Stanislav Hrda, Marián Sedílek, Anna Sámelová, Dagmar Füle Bombíková, Richard Sladký, Jana Plulíková, Alexander Štefuca, Ivan Rumánek, Pavol Krempaský, František Fundárek, Branislav Varsik, Michal Štrpka, Katarína Štrpková.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite