Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

30 rokov Artfora

.martin Mojžiš .spoločnosť

V tomto týždni oslavuje Artforum svoje tridsiate narodeniny. V tomto .týždni sa k oslavám pripájame krátkym textom. Artforum vydalo k svojim narodeninám špeciálne noviny, text bol pôvodne uverejnený v týchto novinách.

30 rokov Artfora BORIS NÉMETH Vladimír Michal vedie Artforum už 30 rokov nielen ako miesto pre knihy, ale aj pre ľudí, ktorí tie knihy čítajú.

pred tridsiatimi rokmi ma Ďuro Kušnierik zavolal na koncert do Domu lodníkov. S tým, že nejde ani tak o ten koncert, ale o otvorenie niečoho nového. Nerozumel som presne, čo to má byť, ale volať sa to malo Artforum. Nejaké knižky alebo čo.

Knižky tam boli. Ak si dobre spomínam, tak na stole alebo dvoch. Dali sa kúpiť, ale nekúpil som. Kam si dá človek knihu na koncerte? Kapela sa volala E, boli z Brna a hrali tvrdšiu hudbu, než akú som vtedy počúval. Z toho koncertu mi nezostalo v pamäti nič okrem jednej pesničky. Tá jedna pesnička patrí dodnes k mojim najsilnejším hudobným zážitkom. Teda, ani nie tak hudobným, ako skôr literárnym. Vokál nemal nijakú melódiu, text bol iba hovorený, pomerne nástojčivo. A bol celkom jednoduchý – išlo len o jednu vetu, opakovanú bez prestávky stále dokola. Tá veta znela: „Ať jsi nebo nejsi, mluvím s tebou.“

Čo to bolo za pesničku? Bola to modlitba? Alebo rúhanie? Alebo len vykričanie bolesti? Alebo vzdoru? Tieto otázky mi ani len nenapadli, rovno som vedel odpovede. A hoci som si uvedomoval, že autor textu by s mojimi odpoveďami nemusel súhlasiť, necítil som nijakú potrebu sa ho na to spýtať. Svojou interpretáciou jeho textu som si bol natoľko istý, že aj keby s ňou autor nesúhlasil, ja by som si ju ponechal (a ostal mu navždy vďačný). Čo sa interpretácie týka, text patrí autorovi iba dovtedy, kým s ním nevyjde von. Potom už patrí čitateľom. Výsledok tvorivého čítania patrí celkom určite čitateľovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite