Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

38 osobností proti kriminalizácii Havranovho textu

.redakcia .spoločnosť

Obvinenie Michala Havrana za jeho článok „Pošlite Kuffu do cirkusu“ vnímame ako konflikt práva na slobodu slova a práva na slobodu náboženského vyznania.

38 osobností proti kriminalizácii Havranovho textu SITA/Peter Rusko

v tomto konflikte stojíme na strane Michala Havrana a požadujeme ochranu jeho práva na slobodu slova pred obvinením z hanobenia presvedčenia a z prečinu ohovárania.

Michal Havran vo svojom texte vypuklým spôsobom popisuje zneužívanie náboženskej viery a jej symbolov na potlačovanie individuálnych slobôd, ktoré sú výsledkom civilizačného vývoja našej spoločnosti smerom od nábožensky a konfesionálne monolitickej ku sekulárnej a nábožensky neutrálnej. Stojí tak na strane ochrany princípov zakotvených v Ústave Slovenskej republiky.

Uvedomujeme si, aká krehká je hranica medzi právom na slobodu slova a na slobodu náboženského vyznania. Slovo má veľkú moc. Hýbe emóciami ľudí a veľmi ľahko môže byť zneužité na upieranie ľudskej dôstojnosti a podnecovanie nenávisti proti ľuďom pre ich národnosť, náboženské alebo iné presvedčenie či sexuálnu orientáciu. Odtiaľ je len krôčik k fyzickému násiliu ochotnému siahať na zdravie a životy iných.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite