Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krajina rozprávok

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Hrnček var, kúzelný mešec, stolček prestri sa. Keď sme boli deti, takto nám predstavovali svet v rozprávkach. Lenže tak podnikanie a ekonomika nefungujú.

Krajina rozprávok Boris Németh

niekedy mám pocit, že žijem v krajine rozprávok. Sú to rozprávky o ruskom bohatierovi, ktorý bojuje proti zlu zo Západu alebo migrantom, ktorí sa nás chystajú prepadnúť, postaviť mešity a znásilňovať naše dcéry. 

Ďalšie rozprávky sú o liberáloch a homosexuáloch, ktorí chcú rozvrátiť naše rodiny, iluminátoch, sörosovcoch a iných zloduchoch. A kto chce ochrániť pred touto hrôzou vystrašený ľud? Zakomplexované a neschopné postavičky, ktoré sa celý život iba povaľujú, priživujú a nič v živote nedokázali. Máme radi aj rozprávky o Jánošíkovi, ktorý vraj bohatým bral a chudobným dával. Lenže v normálnom svete majú bohatstvo obyčajne šikovní a pracovití. Z biedy sa ľudia nedostávajú okrádaním bohatých, ale vzdelávaním.

Svet nefunguje tak, že príde jednoduchý mládenec, zlezie z pece, vyberie sa na zámok a tam zázračne zbohatne. Na úspech vo svete treba veľa vedieť tvrdo pracovať. Bohatí sú väčšinou tí, ktorí to dokázali. A tí, ktorí sa ich pokúšajú okradnúť, nie sú hrdinovia, ale zlodeji. 

„Dnes začíname chápať, že by sme mohli žiť vo svete hojnosti, spolupráce a lásky.“

Staré čínske príslovie hovorí: „Letnému vánku o búrke, studničnej žabe o mori a polovzdelancovi o tom, čo nikdy v škole nepočul, nerozprávaj.“ Zdá sa mi, že máme na Slovensku veľa „expertov“ na moslimov, černochov, Aziatov alebo Američanov – najviac takých, čo ich nikdy nestretli. Máme na výber. Buď sedieť za pecou a mudrovať o tom, ako funguje obrovský svet, o ktorom ani nevieme, čo nevieme. Alebo sa snažiť tento svet pochopiť. Svet nefunguje podľa nás, vetru a dažďu sa nedá rozkazovať a ani ekonomika sa nedá „nakopávať“ stimulmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite