Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevera po slovensky. Exkluzívny prieskum o jej najčastejších príčinách

.michal Oláh .spoločnosť

Takmer tretina manželstiev sa končí rozvodom. Jednou z najčastejších príčin je nevera. Prieskumná agentúra Go4insight vypracovala pre .týždeň exkluzívny prieskum o vnímaní jej príčin. Čo spôsobuje nevera a čo s tým má spoločné kráľ Dávid? Tu sú výsledky.

Nevera po slovensky. Exkluzívny prieskum o jej najčastejších príčinách zdroj: unsplash.com

„Niekedy sa nevera do života akosi prikradne,“ zveril sa nám 61-ročný bývalý kolega Peter, ktorého nevera neskôr priviedla k rozvodu. „Stačí opojenie alkoholom, bláznivá atmosféra, ktorá dokáže vybičovať túžby. Zažil som to. Človek stráca zábrany, zahmlieva sa mu rozum a koná pudovo. Zakrátko sa vášeň rozplynie, a potom príde frustrácia. Nielen stav „po opici“, ale taká postkoitová depresia. Človek sa zvíja vo výčitkách. Zodvihneš sa, ideš a máš pocit, akoby každý na tebe videl, čo sa práve stalo. Doma sa snažíš byť až nápadne milý, prajný, ústretový. Klopíš zrak, je ti mizerne. Nevieš, čo skôr robiť, si nesvoj. Dlhý čas musí prejsť, aby si si zvykol na svoju zradu. Manželka neskôr na všetko prišla a bol koniec,“ pokračoval smutne vo svojom rozprávaní. „Tridsať rokov vzťahu vyletelo komínom.“ 

Rozvodovosť na Slovensku v posledných rokoch klesá. Podľa posledných údajov Štatistického úradu SR je index rozvodovosti 30,7 percenta, čo znamená, že zo 100 sobášov zaniklo vyše 30 rozvodom. Ide o najnižšie číslo od roku 1994. 

Rozvodovosť na Slovensku vrcholila v roku 2006, keď takmer každé druhé manželstvo skončilo krachom. Odvtedy sa situácia rok čo rok zlepšuje. Z prieskumu agentúry Go4insight vyplýva, že Slováci považujú za najčastejšie príčiny rozvodov neveru (69 %), ktorú nasleduje alkoholizmus a problémy s drogami (60 %) či finančné ťažkosti (56 %). Až potom nasledujú vzťahové problémy vrátane domáceho násilia, neochota komunikovať a nedostatok času či pozornosti zo strany partnera. Ale vráťme sa k nevere. 

kráľ Dávid

O tom, že nevera je závažným problémom, ktorý môže dokonca zabíjať, svedčí aj história.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite