Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťania slávia Zjavenie Pána, pravoslávni majú dnes Vianoce

.redakcia .spoločnosť

Sviatok Zjavenia Pána známy aj pod názvom Traja králi slávia v pondelok katolíci i ďalší veriaci kresťanských cirkví. Ide o sviatok zjavenia Ježiša Krista ako Mesiáša Izraela, Spasiteľa sveta a Božieho Syna. V pravoslávnej cirkvi vrcholí v týchto dňoch 40-dňové obdobie pôstu pred vianočným obdobím.

Kresťania slávia Zjavenie Pána, pravoslávni majú dnes Vianoce SITA/Tomáš Somr Traja králi sa podľa Svätého písma prišli pokloniť Ježišovi hneď po narodení. Priviedla ich k nemu hviezda na oblohe.

sviatok Troch kráľov sa na východe oslavuje už od 3. storočia. Podľa Konferencie biskupov Slovenska si v ňom cirkev pripomínala „tri zázraky“ – príchod mudrcov z východu, Ježišov krst v Jordáne a jeho prvý zázrak v Káne Galilejskej. Neskôr sa tento sviatok rozšíril aj na západ, kde sa dôraz kládol predovšetkým na poklonu mudrcov, ktorí sú známi aj pod pomenovaním traja králi s menami Gašpar, Melichar a Baltazár.

Príchod mudrcov do Jeruzalema s cieľom pokloniť sa židovskému kráľovi ukazuje, že v Izraeli hľadajú toho, ktorý bude kráľom národov. „Ich príchod znamená, že pohania môžu objaviť Ježiša a klaňať sa mu ako Božiemu Synovi a Spasiteľovi sveta, len ak sa obrátia k Židom a prijmú od nich mesiášske prisľúbenie, ako sa nachádza v Starom zákone,“ poznamenala KBS.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite