Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zdravotníctvo 2019

.rudolf Zajac .spoločnosť

V uplynulom roku Smer dovŕšil dvanásť rokov neobmedzeného vládnutia v zdravotníctve. S výnimkou osemnásťmesačnej epizódky Radičovej samorozpustenej vlády v podstate od roku 2006 nebol iný minister zdravotníctva, iba za Smer.

Zdravotníctvo 2019 BRANISLAV BIBEL/SITA 13. august 2019, Bratislava: Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas brífingu pri príležitosti začatia búracích prác rozostavanej nemocnice Rázsochy.

sľuby, ktoré dával Robert Fico v roku 2006 a realita súčasnosti zvýrazňujú neschopnosť Smeru čokoľvek rozumné pre zdravotníctvo urobiť. Fico, zaťažený svojím ideologickým videním bezplatného zdravotníctva, doň sústavne vnášal chaos a zmätok. V minulosti sa pokusy zakázať zisk alebo pokus zaviesť unitárny poistný systém aj za cenu zoštátnenia súkromných poisťovní skončili fiaskom. Podriadili Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou priamo vláde, čo viedlo k jeho neobyčajnej devastácii. Nevzniklo žiadne všeobímajúce socialistické zdravotníctvo. Tobôž bezplatné. Pacienti nikdy toľko neplatili ako v roku 2019, často v rozpore so zákonmi, nehovoriac o Ústave.

dobré a zlé správy

Rozkrádanie systému, ktoré v minulosti doviedla košická družina skoro do dokonalosti, nahradili jednostranné výdavky do štátnych nemocníc. Štát na to získal prostriedky tak, že jednoducho znížil príspevok za poistencov štátu o 250 miliónov eur, z 1,3 miliardy eur na 950 miliónov (približne 27 percent). Prejavilo sa to tým, že do štátnych nemocníc sa dostali nové prístroje, žiaľ, neraz za ceny, za ktoré súkromný sektor vynaloží v priemere o tretinu menej.

Aj v roku 2019 pokračovala séria nekonečných noviel reformných zákonov tak, že ich počet prekročil číslo 500. Neobjavila sa ani jedna vládna vízia či koncepcia, tobôž nové zákony. Peňazí je síce päťkrát viac než na konci roku 2006, najmä vďaka reformným zákonom z roku 2004, ale zdravotníctvo nie je o nič lepšie než v roku 2006, skôr naopak. Rok 2019 bol rokom predvolebným, nový premiér si uvedomil, že po dvanástich rokov už nemožno všetko zvaľovať na Zajaca.

Začala sa mediálna ofenzíva, videli sme, ako Pellegrini vlastnoručne búra Rázsochy. Pravda je, že búranie má stáť toľko, za koľko Penta postavila pol najmodernejšej nemocnice v Michalovciach. Tiež sa zaskvel bleskovým vyjednávaním s Pentou o kúpe ich rozostavanej nemocnice v Bratislave. Celé to trvalo asi dvadsať minút, nehľadiac na to, že ani keby ju chcel naozaj, kúpiť by to bez výberového konania nešlo. Povinnosť hradiť zamestnancom rekreačné poukazy, platiť viac za nadčasy a rast minimálnej mzdy viedli k tomu, že ak nemocnice míňali na mzdy zhruba 85 percent všetkých svojich príjmov, po týchto opatreniach to suverénne prekročilo hranicu 90 percent. Samozrejme, iba to zrýchlilo rast zadlženosti.

Dobrou správou je, že dva kardioústavy v Bratislave a v Košiciach vybudovali nové kapacity, za desiatky miliónov eur v Bratislave konečne postavili modernú detskú kardionemocnicu, na ktorú sme ešte v roku 2004 získali 400 miliónov korún. Ešte lepšou správou je, že stavali z vlastných zdrojov a od štátu si nepýtali ani groš. Zlou správou pre Fica je, že obidva ústavy sú akciové spoločnosti, proti ktorým vehementne bojoval. 

stratifikácia

Od polovice roka 2018 sa objavil plán urobiť štátom organizovanú stratifikáciu nemocníc, o ktorej sme aj v .týždni opakovane písali. Optimalizovanie siete poskytovateľov všetkého typu, nielen nemocníc, je nosnou myšlienkou reformy 2002 – 2006. Základným kritériom siete má byť efektívna dostupnosť kvalitnej starostlivosti, nie fyzická dostupnosť, čo znamená že na každom rohu je síce nemocnica, no nekvalitná. Súčasne musí ísť o súhru ambulantného sektora s ústavnými poskytovateľmi každého typu akútnej starostlivosti a poskytovateľov následnej starostlivosti.

Analytici Inštitútu zdravotnej politiky pri Ministerstve zdravotníctva niekedy koncom roku 2017 začali pripravovať optimalizáciu siete, no iba nemocníc. To bola vážna chyba, pretože mali pracovať s celou sieťou všetkých typov poskytovateľov. Ďalšou chybou bola predstava, že túto optimalizáciu vykoná štát, ten však má dosah iba na svoje štátne nemocnice a tie sú pre Fica nedotknuteľné. Tvoria najväčšie dlhy a vykazujú najnižšiu efektivitu.

Po výmene ministra, keď vo finále dvojminister Drucker pustil do gatí a abdikoval, sa ministerkou stala Andrea Kalavská. Zapáčil sa jej projekt stratifikácie – tie grafy mladých analytikov sú skutočné krásne – a začala ho presadzovať hlava-nehlava, aj za cenu straty osobnej integrity. Totiž, keď ktosi Ficovi nakukal, že sa budú rušiť nemocnice, projekt Fico odpískal. V tej chvíli bolo jedno, či to bolo dobre vymyslené, alebo nie, jediné, čo stratifikácia ukázala, bolo, kto nosí nohavice v Smere a aký politický výtlak má ochranca Kalavskej, čiže Pellegrini. Nijaký.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite