Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

FLASHBACK

.róbert Csere .spoločnosť .fototéma

Sloboda je osamelá vec. Túžby však bývajú spoločné, všetky, aj túžba po slobode. Tie zapĺňajú námestia, ony sa potrebujú stelesniť, hoc aj revolúciami. Sloboda nie je prenosná, buď v človeku prosto je, alebo nie je.

túžby sú prenosné, vedia sa spájať, ale aj postaviť proti cudzím túžbam. Ich najväčšou silou je práve schopnosť vzájomne sa dopĺňať. V jednote je sila. Platilo to pred tridsiatimi rokmi, platí to aj teraz.

Prací ke svobodě. Toto perverzné heslo zdobí vstupnú bránu bývalého komunistického koncentračného tábora Svornosť v jáchymovských uránových baniach. Po dlhých rokoch plných bacharského kriku a muklovských nárekov je tu upokojujúce ticho. Taká tichá modlitba pre mužov určených k likvidácii, skrátene muklov. Takéto označenie politických väzňov určite pochádza priamo od satana.

Podobné ticho si môžete vypočuť aj v poloopustených gdanských lodeniciach. Dobre nastražené uši však musia zachytiť aj protestné hlasy miliónov robotníkov prichádzajúce z nedávnej minulosti. Vyruší ma nápis, akýsi výrok. Záujmy proletariátu presadíme aj napriek odporu proletárov! Ďalšia zvrátenosť z dielne boľševických propagandistov. 

Na mieste, kde kedysi stála železná opona pri Bratislave, dodnes počuť streľbu a štekajúcich psov. Tí tu roztrhali osemnásťročného Hartmuta Tautza z Nemeckej demokratickej republiky – tri roky pred kolapsom prosovietskych režimov. Chcel sa dostať zo svojej samozvanej demokratickej republiky cez Československo do Rakúska. Smrť je osamelá vec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite