Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrel gréckokatolícky emeritný biskup Mons. Ján Eugen Kočiš

.redakcia .spoločnosť

Vo veku 93 rokov zomrel v stredu krátko po polnoci v Prešove Mons. Ján Eugen Kočiš, emeritný pomocný biskup gréckokatolíckeho Pražského apoštolského exarchátu a abrittský titulárny biskup.

zomrel v 69. roku kňazstva a deň po 52. výročí tajnej biskupskej vysviacky, ktorú prijal v Brne 3. decembra 1967. Kočiš bol druhým najstaršie žijúcim biskupom byzantskej tradície na svete. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Mons. Ján Eugen Kočiš sa narodil 25. júna 1926 v Pozdišovciach rodičom Jurajovi a Anne ako najmladšie z ôsmich detí. Keď mal dva roky, rodina sa presťahovala do Vojčíc. Ako bohoslovec v kňazskom seminári v Prešove zažil v roku 1950 jeho zrušenie i zákaz Gréckokatolíckej cirkvi, ktorej zostal vždy verný.

Následne dostal povolávací rozkaz do PTP v Čechách, kde slúžil do konca roka 1953 na rôznych stavbách a v lese. Večer 1. januára 1951 bol tajne biskupom Róbertom Pobožným vysvätený v nemocničnej kaplnke v Rožňave za kňaza.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite