Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Porazíme smrť?

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Čítal som viaceré knihy o budúcom svete. Niektoré vízie na mňa pôsobia tak, že máme nového Boha – človeka, ktorý sa chystá poraziť smrť.

Porazíme smrť? Boris Németh

hovorí sa o tom, že vznikne trieda zbytočných ľudí, nadľudí a autorita sa presunie na zosieťované algoritmy a umelú inteligenciu – Veľkého brata. Diskutuje sa o tom, že za ľudí budú pracovať stroje, vyriešime choroby a vojny, budeme žiť dlho, veľmi dlho, večne...

Experti  hovoria o dekódovaní DNA, ale aj o jej modifikácii a „výrobe kustomizovaných“ (individuálne upravených) organizmov. Hovorí sa, že sme poslednou neaugmentovanou generáciou, ktorá ešte nemá svoje telá vylepšené prepojením so strojmi a umelou inteligenciou. 

Na jednej strane je dobré, ak nepohybliví ľudia ovládajú svoje protézy alebo obslužné zariadenia mozgom, alebo ak hudobný virtuóz s Parkinsonovou chorobou znovu dokáže hrať na husle. Je dobré, ak slepí budú znovu vidieť, hluchí počuť, vozíčkari chodiť a pacienti s chorým srdcom dostanú srdce umelé. Asi je dobré aj to, ak sa z DNA zistí a odstráni dieťaťu vážna dedičná choroba. Otázkou však zostáva, kde je hranica týchto možností. Nehráme sa tak trochu na doktora Frankensteina? 

„Behá mi mráz po chrbte, keď počúvam o tom, ako bude umelá inteligencia z množiny embryí v laboratóriu vyberať „dokonalého“ človeka.“

Prepájanie neokortexu mozgu s umelou inteligenciou a prepájanie ľudských mozgov do siete, o ktorých niektorí odborníci hovoria, mi však naháňa obavy. Doktor Aubrey de Grey hovorí o tom, že medicína značne predĺži ľudský život pomocou „preventívnej údržby“ a človeka definuje ako fyzikálny systém, podobný stroju. 

Mark Post hovorí o výrobe hovädzieho mäsa z kmeňových buniek v skúmavke a tvrdí, že bude možné kravy na Zemi redukovať na polovicu. Kravy vraj nie sú ekologické – jedia trávu, pijú vodu a vypúšťajú do ovzdušia metán. Niektorí „riaditelia zemegule“ redukujú život človeka na jeho fyzické telo a chcú riadiť prírodu a svet okolo nás. V rozvoji sveta nepočítajú s Bohom a princípmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite