Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica na konferencii o mafii: Zistenia o Slovensku sú strašné, zmena je naša povinnosť

.redakcia .spoločnosť

Advokát rodiny Martiny Kušnírovej Roman Kvasnica predniesol na konferencii o mafii zásadný prejav. Prinášame ho v plnom znení.

Roman Kvasnica na konferencii o mafii: Zistenia o Slovensku sú strašné, zmena je naša povinnosť Boris Németh

Vážená rodina Kušnírova, vážená rodina Kuciakova,

vážený pán Prokurátor De Raho, 

Vaše Excelencie Veľvyslanci

dámy a páni,

vieme, že 21. február 2018, deň vraždy dvoch nevinných, mladých ľudí vo Veľkej Mači, zmenil životy všetkých blízkych Martinky Kušnírovej a Jána Kuciaka a hlavne životy ich rodičov. Namiesto radosti z každodenných okamihov s ich deťmi prišli dni veľkej nepredstaviteľnej bolesti, dni beznádeje, inokedy dni ľútosti, dni súcitu, dni hnevu, ale aj dni posmeškov a slovných útokov. 

Vážená rodina Kušnírova a vážená rodina Kuciakova,  

stratou vašich blízkych, vašou bolesťou, ste začali platiť účet predovšetkým za všetkých tých, ktorí ako politici, policajti, prokurátori či sudcovia, umožnili niektorým osobám vytvoriť si predstavu o vlastnej nepostihnuteľnosti a o tom,  že ich mocenské a ekonomické záujmy stoja nad ľudským životom. Vašou bolesťou nad stratou vašich detí platíte aj ale za nás všetkých. Účet za našu ľahostajnosť, niekedy neochotu pripustiť si, že stav našej spoločnosti je naozaj zlý, až kritický.

Žiadne slová súcitu, ani akékoľvek iné slová, nemôžu nahradiť rodičovi život jeho dieťaťa, chvíle, keď sa teší z jeho prítomnosti a z jeho vysnívanej budúcnosti, chvíle, keď niekedy snívajú rodičia sny za svoje deti a spolu so svojimi deťmi. Dnes a zajtra sme sa tu všetci zišli preto, aby sme stáli opäť pri vás, aby sme vám povedali, že deň smrti vašich detí zmenil aj naše životy.

Vyšetrovanie

Dovoľte, aby som sa teraz zastavil pri vyšetrovaní, ktoré umožnilo postaviť vykonávateľov, sprostredkovateľov a objednávateľa vraždy pred súd. Pokúsim sa opísať priebeh udalostí tak, ako som ho vnímal od začiatku zastupovania mamičky zavraždenej Martinky Kušnírovej.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Východisková situácia určite nebola priaznivá, pretože stav orgánov činných v trestnom konaní podľa môjho názoru už viac rokov nie je dobrý. Bolo zároveň pravdepodobné, že pokiaľ by za vraždou mladého novinára a jeho nastávajúcej manželky mohol stáť niekto, o kom písal v niektorom zo svojich kritických článkov, vyšetrovanie by sa nevyhnutne muselo dotknúť  osôb s presahom na slovenské politické a mocenské špičky. Zavraždený mladý novinár sa totiž vo svojich článkoch venoval podozreniam o prepojení policajtov, prokurátorov a politikov na organizovaný zločin, a to aj na taliansky.

Bezprostredne po vražde začali medzi novinárov a verejnosť intenzívne prenikať dezinformácie, že smrť mladých ľudí by mala súvisieť z prácou Martinky ako archeologičky, dokonca začali byť šírené dezinformácie, že môže ísť o akúsi „majdanizáciu“ Slovenska. Veľmi dôveryhodným sa vtedy ukazoval smer vo vyšetrovaní, podľa ktorého mali za smrťou dvoch mladých ľudí stáť zahraniční podnikatelia, pôsobiaci na východe Slovenska.

S týmto všetkým bolo potrebné sa vo vyšetrovaní vysporiadať a dovoľujem si tvrdiť, že vyšetrovateľ sa s tým aj vysporiadal.

Pri hodnotení vyšetrovania považujem predovšetkým za potrebné konštatovať, že dôkazy zabezpečené vo vyšetrovaní bez akýchkoľvek pochybností odôvodňujú postavenie dnes už obžalovaných pred súd.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite