Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Trnave bude medzinárodná konferencia proti mafii

.eugen Korda .spoločnosť

Konferenciu zorganizoval predseda VÚC Jozef Viskupič spolu s rodinami Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vystúpia na nej experti na boj s mafiou z Talianska.

V Trnave bude medzinárodná konferencia proti mafii SITA/Jana Birošová

na organizácii sa podieľalo aj talianske veľvyslanectvo na Slovensku.  Špeciálnym hosťom, ktorý na konferencii vystúpi, bude taliansky národný prokurátor pre boj proti mafii a terorizmu, v minulosti aj prokurátor v Reggio Calabria, expert s dlhoročnou súdnou praxou a v súčasnosti koordinátor všetkých vyšetrovacích prokuratúr v Taliansku, Federico Cafiero De Raho. 

Okrem neho na konferenciii vystúpi aj zakladateľ Združenia „Libera contro le mafie“ (v r. 1994) Don Luigi Ciotti. Ten stále žije pod hrozbami smrti mafie a neustále ho stráži ochranka. Je lídrom občianskych protestov proti korupcii v Taliansku a aj vo svete. „Libera“ koordinuje 1600 združení na šírenie kultúry právnej spoločnosti proti mafiám. Don Ciotti bol prvý kto v Taliansku použil skonfiškovaný majetok mafií na sociálne účely a pre podporu mladých ľudí. 

Advokátka Enza Rando, Podpredsedníčka „Libery“ bude hovoriť o tom, ako chrániť obete mafie a ich rodinných príslušníkov v súdnych procesoch. Jednou z tých, ktorí túto tému prinášajú na Slovensko, je špeciálna redaktorka TG1 Maria Grazia Mazzola, ktorá odvysielala investigatívne reportáže o prepojeniach Nina Vadalà na Slovensku, a ktorá zverejnila fotografie zo sledovania Jána Kuciaka. Táto expertka, špecializujúca sa na mafie celých tridsať rokov, bude konferenciu moderovať a súčasne prednesie svoj príspevok. 

Medzi ďalšími rečníkmi budú advokáti rodín obetí, Daniel Lipšic a Roman Kvasnica, europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, bývalý vyšetrovateľ Lukáš Kyselica, šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, investigatívni novinári Monika Tódová z Denníka N a Adam Valček z denníka SME. Svoje skúsenosti s mafiou bielych golierov prinesú aj malí farmári. V ich mene vystúpi František Oravec. Konferencia prinesie dva dni plné príspevkov a diskusií na posilnenie demokracie na Slovensku a na uctenie si odkazu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Konferencia sa bude konať 11. a 12. novembra v trnavskom Divadle Jána Palárika. Vzhľadom na potrebu mimoriadnych bezpečnostných opatrení však nebude prístupná verejnosti. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite