Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Moskovská vrchnosť stráca rešpekt, vo vzduchu cítiť prichádzajúcu zmenu

.mária Mikušová .spoločnosť

Pätnásť rokov som ako reportérka strávila uprostred nehybnosti i prevratných zmien. Niečo z toho v bývalom Sovietskom zväze, viac času potom v Rusku a v nových štátoch, čo nastúpili. Dnes je to všetko iný svet.

Moskovská vrchnosť stráca rešpekt, vo vzduchu cítiť prichádzajúcu zmenu SERGEJ KARPUCHIN/TASS/SIPA USA/PROFIMEDIA 3. august 2019 Moskva, Rusko: Protest proti uväzneniu Pavla Ustinova, ktorý dostal triapolročný trest za napadnutie policajta počas nepovolených protestov.

iná je aj Moskva. Akým spôsobom iná? S touto otázkou som sa do nej vrátila na jeseň roku 2019. Čo sa zmenilo v metropole navonok a čo vnútri?

Moskva je iné mesto ako na začiatku desaťročia, keď som odtiaľ odchádzala. Prvú zmenu badám na toaletách. Na mnohých niet označenia muži či ženy. Aj ďaleko od výstavného stredu, kdesi na stanici metra Koňkovo, sú v úhľadnej kaviarničke moderné toalety bez deľby na M či Ž. Maličkosť? Iste. Pred pár rokmi by to tu bola téma na niekoľko strán.

Prišla po mňa priateľka Oľga, autom švihá po novej niekoľkoprúdovej ceste s veľmi dobrým asfaltom. Cestu lemovala nová trať krytého nadzemného metra. Len pred niekoľkými rokmi sme išli rovno povedľa Komunarky, miesta, kde masovo pochovávali obete niekoľkých vĺn stalinského teroru. 

Dnes je Komunarka názov nového sídliska a novej stanice metra, jednej z niekoľkých desiatok, čo v Moskve pribudli. Z prúdov novej diaľnice sme zazreli len zlaté cibuľové kopuly pravoslávneho chrámu a netušili sme, ako sa k nemu dostať.

Komunarka – ten názov pôvodne stelesňoval výlučne miesto represií nielen pred, ale aj po druhej  svetovej vojne. Tí, ktorých sem doviezli mŕtvych, aspoň unikli hrôze zadusenia v uzavretých nákladných autách, do ktorých bol vyvedený výfuk. Dnes nás doprava ženie spleťou diaľnice a nadjazdov dopredu, až to vyzerá, akoby sme mali nechať dejiny bokom.

prvá volebná vzbura proti putinizmu

Lenže omyl. V Moskve nič nie je zabudnuté. Pri Starej „ploščadi“, Starom námestí, sa tiahne dlhý rad ľudí s odstupom od dvier s nápisom Administratíva úradu prezidenta Ruskej federácie. Pred dverami stojí mladý človek s plagátom. A nikto z uniformovaných si ho nevšíma.

„Jeden človek nie je masa, keby boli dvaja-traja, už môže zakročiť polícia – proti vopred úradmi neodsúhlasenej demonštrácii.“

Je to len pár metrov od povestnej budovy Lubianky. V parčíku bokom je Solovecký kameň. Balvan z povestného gulagu na Solovkách. Pravidelne sa pri ňom schádzajú pamätníci. Tu som ich, starších ľudí v ošumelých šatách a obnosených topánkach, neraz nahrávala. Tu som bola pred rokmi svedkyňou dramatickej scény, keď básnik Jevgenij Bunimovič nepustil na tribúnu rečniť jedného zo strojcov ruskej privatizácie Anatolija Čubajsa.

Dnes je po dlhom čase Jevgenij Bunimovič zase členom mestského parlamentu. Jedným zo 45 poslancov, ktorí vplývajú na toto vyše desaťmiliónové mesto. Jevgenija zvolili na kandidátke strany Jabloko, ktorá je po rokoch v mestskom parlamente. 

Po dlhej pauze, vynútenej vládnou proputinovskou stranou, je to poriadna zmena. Napokon, celé jesenné voľby do mestského parlamentu boli nevídanou zmenou: prvé naozajstné meranie síl s vládnou mocou, s vládnou stranou Zjednotené Rusko a vlastne aj prvá parlamentná volebná vzbura proti moskovskej verzii putinovského režimu.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Naproti Starého námestia je niekdajšia mekka básnikov. Tých, ktorí hýbali Ruskom, ale aj svetom. Tu, v sále Polytechnického múzea, som kedysi pre Slovenský rozhlas nahrávala rozhovor s hviezdou ruskej poézie Jevgenijom Jevtušenkom. A Staraja ploščaď bol kedysi len iný názov mocenského centra pre aparát ústredia Komunistickej strany. Niežeby to teraz, keď tam sídli administratíva ruského prezidenta, bolo inak. Akurát územia, kam siahajú nitky moci, sa citeľne zmenšili.

jedinec s plagátom – a za ním rad

Kremeľ je za rohom a Staré námestie lemuje tak ako kedysi rozsiahla budova. Teraz však na mieste, kde sa začína, stojí človek s plagátom. A takmer dvojstovka ľudí trpezlivo v daždi čaká, kým ho bude môcť, vždy len po jednom, vystriedať. Podriaďujú sa pravidlám miestnej moci, ktoré obmedzujú protesty. Jeden človek nie je masa, keby boli dvaja-traja, už môže zakročiť polícia – proti vopred úradmi neodsúhlasenej demonštrácii.

Toto je podstatné: demonštrácie sa tu delia na povolené a nepovolené. Ak sa náhodou dostanete do skrumáže tej nepovolenej, polícia má za sebou zákon, môže zasiahnuť. V tunajších pomeroch to pre vás možno znamená dostať obuškami od silných mladých chlapov v helmách a vo výstroji podobnej brneniu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite