Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reakcie čitateľov | AD: Michal Magušin, Michal Oláh: Ťažký život rodiny

.ing. Juraj Kopčák, Prešov .spoločnosť .listy

Keby sa v prvej polovici 40. rokov minulého storočia niekto opýtal mojich rodičov alebo ich rovesníkov, či sa neboja priviesť do vojnou zmietaného sveta deti, povedali by, že sa boja.

tak ako sa báli ich rodičia počas agónie monarchie či prvej svetovej vojny. A keby jedným aj druhým niekto vytkol, že sú nezodpovední, bezcitní a bezohľadní, mali by dosť argumentov, s ktorými by obstáli pred pochybovačmi. Lebo vedeli, aké je ich poslanie vo svete a mali dosť sebavedomia i vôle pobiť sa so všetkým, čo ich nové rodiny čaká. Vedeli, že poslanie rodiča sa neplní len v ideálnych podmienkach, ale aj v existenčnej neistote: cez bolesť a slzy, skromnosť a odriekanie, lásku a pokoru, obetu a prekonávanie prekážok i rizík. Takmer všetci vychovali početné potomstvo, ktorému vštepili toto životné presvedčenie. Vďaka tomu tu sme, ste, sú a azda aj budú iní ľudia.

Keby sa mňa a mojej manželky, alebo mojich rovesníkov niekto na začiatku normalizácie v ČSSR opýtal, či sa nebojíme priviesť do Husákovej éry potomstvo, tiež by sme povedali, že sa bojíme. No nad strach sme nadradili to, čo nám vložili do sŕdc i hláv naši predkovia. A nikdy sme to neoľutovali. A už vôbec nie preto, že sme celé roky prežili skromne, dupaní obmedzeniami, neslobodou i nedostatkom luxusu a pohodlia.

Neviem si predstaviť, ako by reagovali naše deti na informáciu, že sú na svete len vďaka tomu, že za Husáka bolo dosť jaslí, škôlok, bytov, dostatočne dlhá materská dovolenka, dostatočne vysoké materské prídavky, mladomanželské pôžičky... Možno by sa nás pýtali, či sú vôbec naše, alebo štátne, teda Husákove. Možno by ich zaujímalo, či sme boli niečoho schopní aj bez komunistického štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite