Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netreba podliehať panike. Aj zemskou gravitáciou sa dá bojovať proti klimatickej zmene

.stanislav Sekereš .spoločnosť

Bude výsledkom klimatickej zmeny veľká humanitárna katastrofa, prípadne vojna? Alebo tomu vieme predísť? Zdá sa, že v spoločnosti momentálne prevláda skôr pesimistický názor. Neoprávnene.

Netreba podliehať panike. Aj zemskou gravitáciou sa dá bojovať proti klimatickej zmene DPPHOTO/XXLPHOTO/PROFIMEDIA Bežné obnoviteľné zdroje energie ako veterné elektrárne sú nestabilné. Veď čo keď prestane fúkať vietor? Riešením by mohlo byť preventívne napumpovanie vody do nádrží na kopcoch.

v boji s globálnym oteplením máme veľa možností. Nie všetky sú však rozumné. Mnohé návrhy napríklad smerujú k tomu, aby sa ľudstvo do veľkej miery vzdalo priemyslu a technológií. To by však pravdepodobne skončilo veľkým hladomorom. Ďalší názor je nemať vôbec deti. Ale to vyzerá skôr ako túžba od problému ujsť namiesto toho, aby sa riešil. A potom tu máme pokusy o rýchlu náhradu fosílnych palív obnoviteľnými palivami, ktoré však vo výsledku robia ešte viac ekologických škôd. Ako príklady môžu slúžiť pestovanie repky olejky namiesto potravín alebo pestovanie palmy olejovej na úkor vyrúbaného pralesa.

slnko a vietor

Ak máme dostatočne veľa energie, potom vieme postupne vyriešiť mnohé ďalšie problémy. Celá svetová ekonomika momentálne funguje na fosílnych palivách, ale ľudstvo má k dispozícii iné dva mohutné a nevyčerpateľné zdroje energie. Sú nimi Slnko a zemská gravitácia, teda energia dvoch obrovských vesmírnych telies. A ich sprievodné javy, ako napríklad vietor, prúdenie vody a podobne. 

Efektivita výroby elektriny v solárnych paneloch a veterných elektrárňach sa z roka na rok zlepšuje a jej výrobná cena klesá. Už dnes sú priemerné operačné náklady na výrobu elektriny zo slnečnej a veternej energie nižšie, ako je výroba elektriny spaľovaním uhlia. Hlavná námietka proti týmto obnoviteľným zdrojom energie je, že sú nestabilné. Čo robiť keď slnko zájde za oblaky alebo vietor prestane fúkať? Veď elektrina sa nedá dostatočne skladovať. Či? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite