Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podnikatelia s láskou

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Poznám dva druhy podnikateľov. Tí, ktorí vytvárajú hodnotu, zarábajú peniaze, rozvíjajú svoje podnikanie a zamestnávajú ľudí. Čoraz viac však stretávam podnikateľov, ktorí podnikajú s láskou.

Podnikatelia s láskou Boris Németh

nemám na mysli iba to, že majú radi svoju prácu, spolupracovníkov a zákazníkov. Oni skutočne ponúkajú lásku – nezištne a zadarmo. Je to základ ich služby ľuďom, ktorí chcú byť prijatí a milovaní, dostali sa na okraj spoločnosti a nevedia sa vrátiť späť. Niektorí z nich vyrástli bez rodičov, iní sú postihnutí nejakou chorobou, sú starí a bez peňazí, alebo sa zamotali do problémov, z ktorých sa sami nedokázali dostať.

Vymenujem vám pár z týchto podnikateľov. Väčšina z nich sú kňazi, ostatní laici, slúžiaci Bohu a blížnemu: Vladimír Maslák, Peter Gombita, Marián Kuffa, Juraj Malý, Peter Valiček, Marián Vivodík, Humbert Virdzek, Norbert Durdík, Róbert Braciník, Roman Gažúr, Branislav Tupý, Jozef Mikloško, Adriana Fontányová, Marián Sivoň, Jozef Červeň, Tadeáš Gavala, Marcela Dobešová a ďalší.

„Je krásne vidieť, ako si bývalí bezdomovci alebo alkoholici robia kurzy a stávajú sa ošetrovateľmi, šoférmi, kuchármi alebo chovateľmi dobytka.“

V štandardnom podnikaní je kľúčový zákazník, ktorý má potrebu a peniaze na jej krytie. Aj v podnikaní, o ktorom píšem, má zákazník potrebu (strecha nad hlavou, jedlo, liečba závislosti, zdravotná starostlivosť, resocializácia, práca a užitočnosť), ale nemá peniaze. 

Adriana Fontányová so svojou sestrou napríklad pomáha ženám s deťmi v núdzi, ktorým hrozí umiestnenie do detského domova. Hľadajú pre nich bývanie a pomoc, aby sa dostali zo stavu núdze. Salezián Jurko Malý zase pomáha mladým ľuďom z detských domovov a nápravných zariadení začleniť sa do života. Tadeáš Gavala vyrába s rómskymi chlapcami nábytok a drevené výrobky. Ďalší majú zákazníkov ľudí z ulice, prepustených väzňov alebo chudobných starých a chorých ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite