Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Viliam Gruska, neúnavný tvorca rodostromov našej kultúry

.elena Akácsová .spoločnosť

V pondelok 23. septembra len deň pred svojimi 83. narodeninami ticho a nečakane skonal scénograf, pedagóg, etnograf, dramaturg, scenárista a režisér Viliam Ján Gruska.

Zomrel Viliam Gruska, neúnavný tvorca rodostromov našej kultúry SITA/Robert Tappert Scénograf Viliam Gruska, laureát Ceny ministra kultúry SR v roku 2015.

keď som pred troma týždňami zháňala informácie ku článku o hudobnom skladateľovi Svetozárovi Stračinovi, plánovala som osloviť aj Viliama Grusku, keďže spolupracovali na nejednom projekte. Nakoniec som ho nestihla zohnať, bol niekde na ceste medzi chalupou a Bratislavou, činorodý a stále čulý, s množstvom rozpracovaných projektov, vždy precízny a až encyklopedicky rozhľadený a sčítaný. Správa o jeho smrti prišla naozaj nečakane. 

Možno jeho meno nie je v širokej verejnosti až také známe ako Nosáľ či Stračina, no medzi folkloristami, divadelníkmi, filmármi i rozhlasákmi bol legendou. Nepochybne patril medzi tých, čo najviac ovplyvnili smerovanie a tvár slovenského folklorizmu, teda všetkých foriem umeleckého spracovania ľudovej kultúry. Hmotnej i nehmotnej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite