Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Väčšina tínedžerov nechce za suseda politického extrémistu ani moslima

.redakcia .spoločnosť

Maďarskí tínedžeri akceptujú podľa prieskumu inakosť menej ako Slováci. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý bol realizovaný na vzorke 402 tínedžerov vo veku 15 až 19 rokov počas júna tohto roka. Prieskum finančne podporilo Ministerstvo spravodlivosti SR.

Väčšina tínedžerov nechce za suseda politického extrémistu ani moslima pixabay.com

väčšine opýtaných tínedžerov by prekážal v susedstve moslim, Róm, ale aj politický extrémista. Menej ako polovici by prekážalo mať za suseda utečenca, nezamestnaného, človeka inej sexuálnej orientácie alebo Žida.

„Predstavte si, že by sa do vášho susedstva nasťahovala osoba, respektíve osoby patriace do nasledujúcich skupín. Prekážali by vám v susedstve alebo nie?“ Túto otázku kládli pracovníci IVO tínedžerom, ktorí najčastejšie v susedstve odmietli politických extrémistov. Tí prekážajú až trom štvrtinám opýtaných. 

Podľa prieskumu teda neplatí, že tínedžeri s ostražitým či až nevraživým postojom voči uvedeným skupinám by automaticky pociťovali blízkosť k politickým extrémistom. Podľa IVO dokázal prieskum práve opak, čím pociťovali respondenti väčší dištanc od „inakosti“, tým väčšmi sa dištancovali aj od politického extrémizmu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite