Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seriál o pive: Desať zaujímavostí o pive

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Prečo mali kontrolóri piva kožené nohavice, ako sa volá fóbia z prázdneho pohára, aký nápoj vzniká vymrazovaním piva či veľká pivná povodeň, to sú chuťovky na záver letného seriálu o pive.

Seriál o pive: Desať zaujímavostí o pive BORIS NÉMETH Kedysi sa sledovala kvalita piva tak, že hodnotitelia sa v kožených nohaviciach posadili na drevenú lavicu a keď sa po pol hodine neprilepili, uznali pivo za dostatočne kvalitné.

ale-conners

Sú to historicky prví kontrolóri posudzujúci kvalitu piva. Ich názov pochádzal zo slova ale, čo bol až do polovice 19. storočia jediný typ piva, a z výrazu pre dôverníka či hodnotiteľa. 

Túto funkciu založil anglický kráľ William I. Dobyvateľ, vládnuci v rokoch 1066 – 1087. Úlohou hodnotiteľov bolo sledovať kvalitu piva v londýnskych výčapoch. Boli rozoznateľní tým, že nosili kožené nohavice, ktoré boli nevyhnutným oblečením pri vykonávaní ich povinností. 

Hodnotené pivo totiž skúšali tým spôsobom, že ho vyliali na drevenú lavicu, na ktorú si potom v kožených nohaviciach sadli. Museli tak bez pohybu vydržať aspoň pol hodiny. Keď sa potom dokázali postaviť, pivo bolo uznané za dostatočne kvalitné. Ak sa však na lavicu prilepili, pivo odmietli ako nevhodné na pitie. Lepkavé pivo bolo zrejme nedostatočne vykvasené, a preto malo vysoký obsah cukru. Naopak, dokonale vykvasené pivo by malo mať málo cukru, a tak by sa lepiť nemalo. 

Profesia hodnotiteľov bola dôstojným občianskym zamestnaním a zároveň aj oceňovaným umením, ktoré prežilo niekoľko storočí. Jedným z ale-connerov bol aj John Shakespeare, otec neskoršieho veľkého dramatika Williama.    

cap

Samec kozy domácej (latinsky Capra aegagrus hircus) je jedným zo symbolov pivovarníctva. Tmavohnedý mohutný jedinec, podľa vzhľadu samec plemena kozy durínskej, sa dostal aj na etikety a do názvu jedného z veľkých českých pivovarov. A pritom prišiel cap k svojmu postaveniu celkom nevinne a náhodou. 

Za všetko môžu ctihodní mešťania hanzového mesta Einbeck v strednom Nemecku. Tí vyrábali od 14. storočia pivo, ktoré sa vyvážalo cez Brémy a Hamburg do celej severnej Európy vrátane Škandinávie a Ruska. Aby vydržalo takú dlhú cestu, varili ho silné a dobre chmelené. Pivo z Einbecku bolo skutočne dobré, a tak si našlo obľubu aj v iných nemeckých mestách. No a Einbeck sa niekde vyslovoval aj Aimbock. Postupne sa prvé tri písmená niekde stratili a vznikol názov bock. 

Ten sa dodnes používa na označenie štýlu silného nemeckého piva. No a bock v preklade znamená – cap. Takže v Einbecku vznikol nielen typ silného piva, ale z jeho názvu pochádza aj symbol pivovarníctva.   

cenosilikafóbia

Fóbia je slovo pochádzajúce z gréčtiny a popisuje chorobný strach v situácii, ktorá bežne strach nevyvoláva. Je to iracionálna, neadekvátna reakcia prejavujúca sa strachom, ktorá človeka zvyčajne núti, aby sa vyhýbal bežným miestam, predmetom alebo situáciám. 

„Korunkový uzáver piva v tomto roku slávi už 127 rokov. “

Strach z uzavretého priestoru je klaustrofóbia, z otvoreného priestoru agorafóbia, z hadov serpentofóbia, z pavúkov arachnofóbia. No a cenosilikafóbia (latinsky cenosillicaphobia) je – strach z prázdneho pivového pohára.

Gambrinus

Bol to pôvodne bájny kráľ, ktorého v stredovekom Nemecku uctievali ako vynálezcu a boha piva. Gambrinus je však skutočná historická postava. Používané meno vzniklo skomolením jeho skutočného mena, ktoré bolo Jan Primus, teda Ján I., celým menom Ján I., vojvoda brabantský. 

Vojvoda žil na území dnešného Belgicka v rokoch 1253 až 1294. V roku 1288 zvíťazil v boji o limburské kniežatstvo a povesť hovorí, že na počesť víťazstva usporiadal pre svoju armádu veľkolepú pivnú oslavu. Na žiadosť bruselského pivovarníckeho cechu sa stal následne jeho patrónom. 

Od tej doby býva zobrazovaný ako korpulentný muž s džbánom piva v ruke, akýsi pivný náprotivok boha vína Dionýza. Postupne sa jeho „patrónstvo“ rozšírilo aj na ostatné mestá Belgicka a odtiaľ ho prevzali prakticky všetky pivovarnícke krajiny vrátane Českej republiky, kde jeho meno nesie známy pivovar. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite