Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledná rozlúčka so spevákom kapely Hex bude dnes večer v Starej Tržnici. Môže prísť aj verejnosť

.redakcia .spoločnosť

Symbolická posledná rozlúčka so zosnulým spevákom skupiny Hex Petrom „Ďuďom“ Dudákom sa uskutoční v pondelok 19. augusta o 19.00 v priestoroch Starej Tržnice v Bratislave.

Posledná rozlúčka so spevákom kapely Hex bude dnes večer v Starej Tržnici. Môže prísť aj verejnosť SITA/Jozef Jakubčo

skupina o tom informovala na sociálnej sieti. „Príďte mu prosím venovať tichú spomienku a osláviť jeho život,“ vyzvala.

Spevák zomrel vo veku 46 rokov po ťažkej chorobe. S kapelou v tomto roku oslavoval 30 rokov na hudobnej scéne.

„S Ďuďom sme boli medzi siedmou a ôsmou triedou v pionierskom tábore. Vtedy strašne fičala Tublatanka a my sme si hovorili, že by sme aj my mali založiť kapelu. Tak vznikla skupina Hexenšus, a neskôr, keď sme to začali brať trochu vážnejšie, tak sme to skrátili na Hex, aby to lepšie vyniklo,“ spomínal začiatkom leta Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

„Pre mňa bol dôležitý moment v prvej triede na gymnáziu, kedy sme boli na výlete vo vtedy ešte východnom Nemecku a tam som po prvýkrát počul skupinu Cure. A doniesol som si odtiaľ nahratú kazetu. Tým sa zmenil môj hudobný vkus, ktorý som priniesol aj do našej tvorby. Rád si spomínam na revolučné mesiace, kedy sme nacvičovali náš prvý koncert v tejto zostave,“ povedal vtedy Peter „Ďuďo“ Dudák.

Začiatky Hexu sú totožné s nástupom demokracie na Slovensku. Práve v roku 1989 začali skúšať. Členom skupiny, vtedy ešte študentom, tak prišlo vhod, že sa v novembri 1989 veľmi nechodilo do školy. Voľný čas využili na nácviky.

Prvý koncert odohrali Hex 17. februára 1990 v bratislavskej Petržalke. Odvtedy má kapela za sebou tisícky koncertov, desiatky úspešných hitov, deväť štúdiových, dva výberové albumy a získala mnohé významné hudobné ceny. Zloženie kapely sa nezmenilo, tvorili ju Peter „Ďuďo“Dudák, spev, gitara, klávesy, Martin „Fefe“ Žúži, gitara, Tomáš „Yxo“ Dohňanský, basová gitara a Tibor „Tybyke“ Szabados, bicie.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite