Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

75. výročie rómskeho holokaustu. Ma bisteren - Nezabudneme!

.michal Oláh .spoločnosť

Rómsky holokaust si nepripomínajme len pre vyvražďovanie Rómov nacistickým Nemeckom a jeho spojencami, ale aj pre nárast popularity strán s nacistickým pozadím. Časopis .týždeň sa pridal k občianskej výzve upriamiť väčšiu pozornosť na toto nebezpečenstvo.

75. výročie rómskeho holokaustu. Ma bisteren - Nezabudneme! Boris Németh

pokus nacistického Nemecka a jeho spojencov o vyhladenie rómskeho ľudu v Európe počas druhej svetovej vojny je aj súčasťou najtemnejších dejín Slovenska. Systematickými perzekúciami boli postihnuté mnohé enklávy rómskeho obyvateľstva v tej časti Európy, kde sa presadila nemecká rozpínavosť s aktívnou podporou ich spojencov. Tisov režim ku genocíde Rómov aktívne prispieval. Etnologička Zuzana Kumanová odhaduje celkový počet obetí slovenských Rómov na tisíc až tisíc štyristo.  

„cigánsky“ tábor Auschwitz II.-Birkenau

Druhého augusta 2019 si pripomíname 75. výročie likvidácie „cigánskeho“ koncentračného tábora Auschwitz II.-Birkenau. Tábor vznikol po prijatí Norimberských rasových zákonov na základe rozkazu Heinricha Himmlera tzv. Osvienčimským výnosom, ktorým nariadil deportáciu „Cigánov a cigánskych miešancov“ z Tretej ríše do koncentračných táborov. Vyviezli do neho tisíce Rómov. 

„Počas existencie tábora sa pokúsilo o útek 81 rómskych väzňov, všetci boli chytení, popravení, alebo zastrelení na úteku.“

V noci z 2. na 3. augusta 1944 bol „cigánsky“ koncentračný tábor Auschwitz II.-Birkenau, ako súčasť vyhladzovacieho nacistického tábora, zlikvidovaný. Menšiu časť tamojších väzňov deportovali do koncentračných táborov Buchenwald a Ravensbrück – premiestnili tam približne 490 rómskych žien. Po ich odchode bolo ohlásené uzatvorenie blokov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite