Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Novorodenci žijú na drevených paletách, aj taká je realita utečencov 44 národností na ostrove Lesbos

.michal Oláh .spoločnosť

Ostrov Lesbos naďalej čelí humanitárnej kríze. Je tretím najväčším ostrovom Grécka a jedným z piatich ostrovov vystavených masívnemu náporu utečencov.

Novorodenci žijú na drevených paletách, aj taká je realita utečencov 44 národností na ostrove Lesbos Michal Oláh Detský utečenec v tábore Moria pri plote oddeľujúcom administratívnu sekciu.

lesbos je od Turecka cez Egejské more vzdialený len niekoľko kilometrov. To z neho robí ideálnu „prestupnú stanicu“ na ceste do vytúženej pevninskej Európy. Migranti prejdú stovky, niekedy tisíce kilometrov životu nebezpečnej cesty, aby prišli na toto miesto. Lenže práve tu sa ocitajú v pasci.

Lesbos je pre nich najmä geografickou pascou. Od európskej pevniny ich delí štyristo morských kilometrov a ďalšie more administratívnych prekážok.

Ak aj získajú oprávnenie na voľný pohyb po ostrove, takmer nič sa pre nich nemení. Čakajú na azylové konanie bez toho, aby sa mohli zamestnať. A keby aj mohli, čo by na preplnenom ostrove robili? Žijú v obrovskom strese – z minulosti, aj z budúcnosti. Niektorí takto žijú len pár dní, niektorí čakajú celé roky.

Ani humanitárni pracovníci nám nevedia povedať, podľa akého kľúča úrady azyl udeľujú. Dobrovoľníci hovoria o chaose, zmätení migranti priamo o korupcii.

tábor Moria

Na celom ostrove žije stodvadsaťtisíc obyvateľov. Utečencov je medzi nimi oficiálne desaťtisíc sedemtisíc v tábore Moria, tri tisícky žijú voľne na ostrove. To sú však oficiálne čísla, realite sa bude skôr blížiť číslo 15-tisíc.

Tábor Moria už dávno počtom ubytovaných prekročil svoju kapacitu o vyše 50 percent. V kontajnerovej unimobunke často žije aj desať ľudí.

Michal Oláh
Mária Jackulíková, zdravotná sestra, sociálna pracovníčka, ktorá pomáha od roku 2016 utečencom v Grécku so základnou zdravotnou starostlivosťou.

Tí, čo sa ani tak nezmestia, sa musia zariadiť inak. Žijú medzi olivovníkmi, v improvizovaných stanoch z plachiet. Tieto „príbytky“ nenazvú inak ako „džungľa“. Do stanu sa natlačia aj pätnásti, na drevených paletách spia novorodenci, tehotné ženy a starci. Ostatní si ľahnú na zem.

Trápi ich nedostatok vody, nekvalitná strava a časté konflikty spôsobené chaotickým rozmiestnením utečencov bez ohľadu na krajinu pôvodu, etnicitu či náboženstvo.

Počas niekoľkých dní spoločnej práce so slovenským lekárom Tomášom Šimonekom a zdravotnou sestrou Máriou Jackulíkovou sme v tábore napočítali až štyridsaťštyri národností.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite