Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politickí väzni majú dostať vyššie dôchodky. Nech znížia eštebákom, odkazuje expert

.dominik Harman .spoločnosť

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť v utorok jednomyseľne schválil poslaneckú novelu zákona o príplatku k dôchodku politických väzňov.

Politickí väzni majú dostať vyššie dôchodky. Nech znížia eštebákom, odkazuje expert SITA/Martin Havran

novela zákona by mala prilepšiť dôchodcom a rodinám, ktorých v minulosti väznil komunistický režim z politických dôvodov. Ľudia, ktorí strávili vo väzení päť rokov, by si tak mohli prilepšiť k dôchodku o vyše 100 eur, tí, ktorí boli väznení rok, o 23,9 eura. Ide o návrh skupiny poslancov Antona Hrnka, Jaroslava Pašku, Štefana Zelníka, Magdalény Kuciaňovej a Juraja Soboňu (všetci SNS).

„Je povinnosťou súčasných generácii mierniť krivdy, ktoré boli spáchané na odporcoch komunistického režimu a ich blízkych osobách v období totality. Vzhľadom na to, že ekonomika Slovenskej republiky má v súčasnosti rastúci trend, máme za to, že tieto ekonomické výsledky by mali pocítiť aj osoby, ktoré za slobodu a demokraciu bojovali v tých najzložitejších časoch perzekúcie a totality," uvádza sa v dôvodovej správe zákona. 

Podľa historika Františka Neupauera z OZ Nenápadní hrdinovia, ktoré mapuje životy politických väzňov, je tento návrh potrebný, ale nedostatočný. 

Neupauer upozorňuje, že Slovensko v roku 2009 prijalo zákon o odčlenení politických väzňov od iných vojnových veteránov. Následne len veteránom protikomunistického odboja nezvýšili príplatky. 

„V podobnom duchu vnímam zvýšenie dôchodkov politických väzňov v roku 30. výročia novembra´89. V dôvodovej správe sa píše, že nárok na dôchodok má približne 2 000 osôb. Adekvátne by podľa mňa bolo znížiť dôchodky bývalým príslušníkom ŠtB a danú sumu prerozdeliť obetiam - bývalým väzňom, vyhodeným zo škôl a podobne,“ hovorí Neupauer.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite