Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako férovo vyberať škôlkarov

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Medzi rodičmi v Bratislave sa už šepká, že dať svoje dieťa do škôlky znamená vybaviť si nejakú formu protekcie. Mestské časti Petržalka a Ružinov sa proti tomu snažia bojovať. Nie je to však vôbec jednoduché.

Ako férovo vyberať škôlkarov MARTIN HAVRAN/SITA Materské školy v hlavnom meste kapacitne už dlho nestačia pre všetkých a zúfalí rodičia často hľadajú akékoľvek cesty, ako dostať dieťa do škôlky.

už o rok budú musieť slovenské škôlky povinne poskytnúť miesto všetkým päťročným deťom, keďže parlament by mal čoskoro schváliť povinnú predškolskú dochádzku od roku 2020. Kým zriaďovatelia v menších obciach riešia najmä škôlkárov zo sociálne slabších rodín, Bratislava má o niečo odlišnejšie problémy. Kapacity v hlavnom meste už dlho nestačia pre všetkých a zúfalí rodičia často hľadajú akékoľvek cesty, ako dostať dieťa do škôlky.

Situáciu v Bratislave sťažujú ďalšie dva faktory. Po prvé, pracujúci rodičia chcú do škôlky často umiestniť deti, ktoré sú ešte mladšie ako tri roky. V škôlke tak často končia napríklad dvaapolročné deti na úkor tých starších. Po druhé, rodičia z okolitých satelitných mestečiek často umiestňujú svoje deti v škôlkach blízko miesta ich práce. 

Mestské časti v centre tak bojujú s pretlakom škôlkárov, ktorí majú trvalý pobyt v inej obci. „Máme niekoľko sto detí, ktoré nemajú trvalý pobyt v Ružinove a hlásia sa k nám do škôlky. Bolo by ich oveľa viac, keby nebolo známe, že všetky mestské časti v Bratislave hľadajú spôsob, ako mať v škôlkach predovšetkým deti s miestnym trvalým pobytom,“ vysvetľuje Martin Chren, starosta mestskej časti Ružinov, v ktorej pracuje veľká časť rodičov aj z okolia hlavného mesta.

Mestské časti sa teda snažia nájsť spôsob, ako škôlkárov pri prijímaní do materskej školy selektovať – podľa veku či miesta bydliska. Musia však vymyslieť legálne cesty. Pretože podľa zákona môže o prijatí detí rozhodovať jedine riaditeľ materskej školy. Len nedávno vzbudili pozornosť dva odlišné prístupy, ktoré zvolili mestské časti Ružinov a Petržalka. Kým v Ružinove vytvorili bodovací systém, kde sú deťom podľa rôznych kritérií prideľované body, v Petržalke zvolili formu poplatkov – vyšší poplatok pre Nepetržalčanov.

hľadanie cestičiek

„Poslednou kvapkou bolo veľké množstvo telefonátov, s ktorými som nepočítal. Od rôznych ľudí, známejších aj menej známych, s jedinou prosbou: pomôž nám dostať dieťa do škôlky. To by sa diať nemalo,“ opisuje starosta Chren, čo ho prinútilo, aby začali v úrade premýšľať nad tvorbou férových kritérií.

Približne pred mesiacom tak ružinovskí poslanci schválili zoznam kritérií pre rodičov škôlkárov. Základným kritériom je vek. Šesťročné dieťa dostáva až šesť bodov, kým trojročné dieťa len jeden bod. Druhým v poradí je trvalý pobyt dieťaťa. Ak býva v pešej dostupnosti, dostáva extra dva body. „Keď sme boli malí, škôlku a základnú školu sme mali pri dome a rodičia sa nás nemuseli báť pustiť do školy samých s kľúčom na krku. Dnes tvoria veľké problémy s dopravou práve rodičia, ktorí rozvážajú ráno a poobede deti do škôl a škôlok a vznikajú zápchy,“ vysvetľuje Chren.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite