Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brno dotuje zelené strechy, majú ochladzovať mesto. Zišli by sa aj Bratislave

.dominik Harman .spoločnosť

Podobné programy úspešne fungujú v Nemecku, Rakúsku, Dánsku či Švajčiarsku.

Brno dotuje zelené strechy, majú ochladzovať mesto. Zišli by sa aj Bratislave chuttersnap/unsplash

brnianska radnica chce proti klimatickým zmenám bojovať aj vďaka zeleným strechám. Od 1. júna môžu firmy, ale aj radoví občania zažiadať o dotáciu na takúto strechu. Ako píše český spravodajský portál ČT24, radnica na tento dotačný program vyčlenila 20 miliónov českých korún (približne 775-tisíc eur).

„Program je určený pre právnické osoby, fyzické osoby, mesto aj mestské časti. Ideálne s rovnými strechami. Preferujeme nákupné centrá, office centrá. Budovy, ktoré majú obrovskú plochu, prehrievajú sa a v meste vytvárajú akýsi tepelný most,“ povedal pre ČT24 prvý zástupca primátorky v Brne Petr Hladík (KDU-ČSL).

absorbuje teplo aj dážď

Zelenou strechou sa myslí povrch striech, na ktorom je vysadený väčšinou trávnatý porast, alebo iné rastliny či dreviny. Takáto strecha absorbuje väčšinu tepla a zadrží aj veľké množstvo dažďovej vody.

Zelené strechy pochádzajú pôvodne zo severnej Európy. Čoraz väčšie využitie dnes nachádzajú práve vo veľkých mestách. V tých sa v dôsledku veľkej zástavby kumuluje teplo a sťažuje sa prirodzený odtok dažďovej vody.

S oboma problémami zápasí aj Bratislava. Podľa krajinnej architekty Zuzany Hudekovej by mestu mohli zelené strechy pomôcť. Bratislavu podľa nej v najbližších desaťročiach čakajú ešte extrémnejšie teplá aj návalové dažde.

Keďže takéto strechy dokážu zadržať až 70 percent tepla, budovy sa menej prehrievajú. To v lete okrem zvýšeného komfortu znižuje emisie CO2 – kde sú budovy veľkým problémom. Napríklad v USA vzniká v súvislosti so spravovaním budov až takmer 40 percent skleníkových plynov. Prostredie znečisťujú vinou vysokých energetických nárokov na vykurovanie, osvetlenie či klimatizáciu.

V Pláne Bratislava, s ktorým kandidoval primátor Bratislavy Matúš Vallo, sa jedno podobné riešenie spomína. Jeho autorkou je práve Hudeková. Mesto by podľa tohto plánu mohlo udeľovať stavebné povolenia v zrýchlenom režime práve na budovy, ktoré budú zahŕňať rôzne ekologické opatrenia. Jedným z nich majú byť práve zelené strechy.

V Karlovej Vsi sa pod jej vedením ide rekonštruovať budova školy A. Dubčeka tak, aby bola energeticky pasívna. Súčasťou rekonštrukcie budú práve aj zelené strechy.

So zelenou strechou už experimentujú napríklad v Šali. Čiastočne pokrýva strechu tunajšieho mestského úradu. Drevinami vysadili rovný priestor nad bývalou kotolňou a sobášnou sieňou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite