Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kríza môže byť novým začiatkom

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Všimli ste si, že ľudia, ktorí prešli pádmi a krízami, sú životaschopnejší ako tí, ktorí žiadne krízy riešiť nemuseli? Platí to aj pre spoločenstvá a firmy.

Kríza môže byť novým začiatkom Boris Németh

máte skúsenosť s tým, že výborné pracovné podmienky a nadštandardné platy často nevedú k výnimočným výsledkom? Bol som vo firme, ktorej majitelia cestujú po svete a nadšení hľadajú zákazníkov na veľké projekty. Ich spolupracovníci sedia v papučkách vo firme a sťažujú sa, že im šéfovia načas nezaistili gastrolístky a čaj so správnou príchuťou. Myslím si, že je dobré vystaviť ľudí vo firme určitej nepohode vplyvom trhu, krízam, šokom a zmenám, ktoré musia cítiť a správať sa ako spolupodnikatelia, nie ako zamestnanci.

Najvyšším stupňom rozvoja podniku sú však firmy antikrehké. Sú to firmy, ktoré z problémov a kríz vyjdú silnejšie ako predtým.

V inej firme chodí riaditeľ celý týždeň po Európe a zháňa objednávky, aby mu v pondelok jeho spolupracovníci nadávali, že mohol dohodnúť aj lepšie ceny a dlhšie dodacie termíny. Na dvore v piatok stojí kamión, projekty a objednávky nie sú dokončené načas a v požadovanej kvalite. Po skončení pracovného času však ide väčšina pracovníkov pokojne domov od nedokončenej práce.

Krehké firmy a krehkí ľudia sa pri prvom probléme zosypú. Sú aj pružné firmy, ktoré prežijú problémy a krízy vo svojom okolí. Najvyšším stupňom rozvoja podniku sú však firmy antikrehké. Sú to firmy, ktoré z problémov a kríz vyjdú silnejšie ako predtým.

V psychológii existuje pojem reziliencia, ktorým označujeme odolnosť voči negatívnym faktorom vývinu. Táto odolnosť sa chápe ako schopnosť rozvíjať sa a rásť aj uprostred, napriek, alebo dokonca vďaka nepriaznivým okolnostiam. Môžeme hovoriť aj o schopnosti zvládať a zdolávať krízové situácie tak, že z nich čerpáme silu, získavame odolnosť, húževnatosť a životaschopnosť. 

Psychológ Frederic Francis Flach charakterizuje kľúčové vlastnosti rezilientnej osobnosti ako kreativitu, schopnosť strpieť ťažkosti, sebapoznanie a sebaocenenie, schopnosť učenia sa a schopnosť nadväzovať priateľstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite