Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kríza môže byť novým začiatkom

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Všimli ste si, že ľudia, ktorí prešli pádmi a krízami, sú životaschopnejší ako tí, ktorí žiadne krízy riešiť nemuseli? Platí to aj pre spoločenstvá a firmy.

Kríza môže byť novým začiatkom Boris Németh

máte skúsenosť s tým, že výborné pracovné podmienky a nadštandardné platy často nevedú k výnimočným výsledkom? Bol som vo firme, ktorej majitelia cestujú po svete a nadšení hľadajú zákazníkov na veľké projekty. Ich spolupracovníci sedia v papučkách vo firme a sťažujú sa, že im šéfovia načas nezaistili gastrolístky a čaj so správnou príchuťou. Myslím si, že je dobré vystaviť ľudí vo firme určitej nepohode vplyvom trhu, krízam, šokom a zmenám, ktoré musia cítiť a správať sa ako spolupodnikatelia, nie ako zamestnanci.

Najvyšším stupňom rozvoja podniku sú však firmy antikrehké. Sú to firmy, ktoré z problémov a kríz vyjdú silnejšie ako predtým.

V inej firme chodí riaditeľ celý týždeň po Európe a zháňa objednávky, aby mu v pondelok jeho spolupracovníci nadávali, že mohol dohodnúť aj lepšie ceny a dlhšie dodacie termíny. Na dvore v piatok stojí kamión, projekty a objednávky nie sú dokončené načas a v požadovanej kvalite. Po skončení pracovného času však ide väčšina pracovníkov pokojne domov od nedokončenej práce.

Krehké firmy a krehkí ľudia sa pri prvom probléme zosypú. Sú aj pružné firmy, ktoré prežijú problémy a krízy vo svojom okolí. Najvyšším stupňom rozvoja podniku sú však firmy antikrehké. Sú to firmy, ktoré z problémov a kríz vyjdú silnejšie ako predtým.

V psychológii existuje pojem reziliencia, ktorým označujeme odolnosť voči negatívnym faktorom vývinu. Táto odolnosť sa chápe ako schopnosť rozvíjať sa a rásť aj uprostred, napriek, alebo dokonca vďaka nepriaznivým okolnostiam. Môžeme hovoriť aj o schopnosti zvládať a zdolávať krízové situácie tak, že z nich čerpáme silu, získavame odolnosť, húževnatosť a životaschopnosť. 

Psychológ Frederic Francis Flach charakterizuje kľúčové vlastnosti rezilientnej osobnosti ako kreativitu, schopnosť strpieť ťažkosti, sebapoznanie a sebaocenenie, schopnosť učenia sa a schopnosť nadväzovať priateľstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite