Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dušan Mitana a generácia Mladej tvorby

.peter Zajac .spoločnosť .nekrológ

Sedemnásteho mája 1971 píše Dežo Ursiny v liste Eve Rosenbaumovej: „S tým Mitanom to je úplne jasné.“ Bolo to práve naopak, všetko sa na dlhé roky zahmlievalo.

Dušan Mitana a generácia Mladej tvorby Robert Tappert/SITA

od roku 1967 študoval Dežo s Dušanom Mitanom, Borisom Filanom, Milanom Frolom, Jurajom Lihositom, Leom Štefankovičom a Jozefom Paštékom dramaturgiu na VŠMU. V roku 1972 mali štúdium ukončiť diplomovou prácou. Vedúceho ročníka Petra Balghu však vyhodili zo školy, rovnako Alberta Marenčina. Zrušia dokonca aj Daniela Michaeliho a poslednú nádej ročníka Tibora Vichtu. 

Dežove listy z rokov 1971 – 1973 sú zápisom katastrofy. Umierania Petra Balghu. Prepúšťaní zo školy a zo zamestnaní. Zúfalej potreby niekde sa uchytiť. Dušan nekončí inak. Odmietne spolupracovať s Jánom Solovičom, štúdium nedokončí a zo školy odíde. Dňa 15. októbra 1972 v liste Eve Dežo píše: „Nasledujúce dni som sa opíjal striedavo (aj spolu) s Frolom, Mitanom, Leščinským, Jozefom, Píseckým a možno aj s niekým iným.“ A 2. novembra 1972 o 12.10: „Skôr, ako začnem písať k jeho jednotlivým bodom, stručne opíšem, ako som sa opíjal. V utorok to bolo v Kryme s Leščákom a Mitanom – až do záverečnej; v stredu to bolo v Kryme s Mitanom a začalo sa to celkom nevinne dorovnávaním hladiny pivom.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite