Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Život bez cieľa predsa dáva zmysel

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

O ľuďoch bez cieľa sa hovorí ako o tých, ktorí nevedia riadiť svoj život. Ja som si myslel, že ľudský život sa riadi ako projekt, ktorý má ciele a aktivity na ich dosiahnutie. Už si to nemyslím.

Život bez cieľa predsa dáva zmysel Boris Németh

život sa žije a prácu vykonávame najlepšie, ako vieme. Viem, že výkonnosť človeka je schopnosť zameriavať sa na priority. Priority sú činnosti, ktoré nás dovedú do cieľa. Bez cieľa je teda ťažké vyznať sa v tom, čomu sa máme venovať. Problém cieľov je niekedy v tom, že nám ich definuje niekto iný, alebo naše vlastné ego. Niekto si stanoví ciele príliš jednoduché, iný také, že sa pri ich dosahovaní iba trápi a keď ich dosiahne, tak premýšľa, načo to bolo vlastne dobré. Svet sa mení, my sa meníme a menia sa aj naše ciele a priority. Dôležitejšie je smerovanie. Aký život chceme žiť, akú stopu chceme zanechať?

Netreba si plánovať veľké veci, stačí robiť s radosťou a naplno drobné veci každý deň.

Lao’c napísal: „Ak sa vzdáte cieľov, všetko sa vám podarí. Na svete sú úspešní tí, ktorí sa vzdali cieľov. Pri svojom snažení môžete totiž zabudnúť, že svet je viac ako len víťazstvo.“ Iba vytyčovanie a dosahovanie cieľov môže viesť k honbe za dobrým pocitom z dosiahnutia cieľa, k ďalším ambicióznejším cieľom a postupnému vzďaľovaniu sa od šťastia. Predstavme si však, že si nebudeme stanovovať ciele, metriky a postupy na ich dosiahnutie. Budeme si vyberať to, čo nám dáva zmysel, na čo máme talent, čo nám robí radosť a budeme to robiť najlepšie, ako sa dá. Aké ciele dosiahneme? Možno také, aké by sme si ani nedokázali predstaviť. Môžem si dať cieľ, že do pol roka schudnem 10 kilogramov, alebo najazdím 3 000 kilometrov na bicykli. A poctivo si budem plánovať tréningy a zdravú stravu. Ale môžem ísť na to aj inak. Denne si s radosťou zajazdím na bicykli, budem jesť veci, ktoré mi prospievajú a budem sa tešiť z každého dňa. V prvom prípade možno dosiahnem svoj cieľ, je otázne s akým sebazaprením a s akou radosťou. V druhom prípade prežijem pekných šesť mesiacov a je veľká pravdepodobnosť, že aj schudnem a prejdem niekoľko tisíc kilometrov. 

Netreba si plánovať veľké veci, stačí robiť s radosťou a naplno drobné veci každý deň. Keby sme každý deň venovali intenzívny čas sústredenej práci, štúdiu, telesnej aktivite, modlitbe alebo meditácii a rozvíjaniu vzťahov s ľuďmi okolo seba, tak by sme prežili krásny a produktívny život aj bez veľkých cieľov a plánov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite