Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí učitelia protestujú proti zákonu, koalícia ho plánuje schváliť

.ivana Šalgová .spoločnosť

Iniciatíva slovenských učiteľov už niekoľko dní protestuje proti zmenám, ktoré navrhuje ministerstvo školstva. Dnes sa desiatky z nich stretli pred NR SR.

Slovenskí učitelia protestujú proti zákonu, koalícia ho plánuje schváliť Dominik Harman

zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch je pre slovenských učiteľov naďalej neprijateľný. Na dnešnom demonštratívnom pochode, ktorý sa končil pred NR SR, sa zúčastnili desiatky z nich. „Aký problém je vypočuť nás a upraviť legislatívu tak, aby vyhovovala predovšetkým ľuďom, ktorých sa najviac dotýka? “ adresovala otázku ministerke Lubyovej učiteľka, ktorá na protest pricestovala z Trebišova a dodala: „Našťastie stále vieme, prečo sme tu a prečo učíme. Milí žiaci a milí študenti, nevzdáme sa práve preto, že nám na vás záleží. “

Na proteste vystúpil aj Imrich Barák, ktorý zastupuje iniciatívu Veda chce žiť! a Žijeme vedu. V mene slovenských vedcov vyslovil učiteľom podporu  a pripojil sa k apelu na poslancov NR SR, aby stopli pripravovaný zákon a vrátili ho vláde. Zároveň pripomenul novelu z dielne rezortu školstva, ktorá zabránila transformácii Slovenskej akadémie vied.

Video z protestu pred NR SR (autor videa: Dominik Harman):

 Slovenská komora učiteľov vypracovala k pripravovanému zákonu zásadné pripomienky a návrhy, ktoré uvádza aj na svojej internetovej stránke

Pre Vladimíra Crmomana z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) je jedným z hlavných problémov zákona zrušenie kreditového príplatku. Teraz môže učiteľ doplnkovým vzdelávaním získať 60 kreditov, vďaka ktorým sa mu plat zvýši o 12 %. Tieto kredity, a teda zvýšenie platu, mu platia doživotne. To sa má teraz zmeniť. Podľa Crmomana je zákon problematický aj ústavne, a to pre retroaktivitu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite